Smakosze.pl Przepisy Przepis na gołąbki z farszem z piersi kurczaka
Flickr / Marco Verch Professional Photographer / CC BY 2.0

Przepis na gołąbki z farszem z piersi kurczaka

4 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia gołąbki można uznać za kulinarny szlagier, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W klasycznej wersji farsz obfituje w mięso wieprzowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać kurczaka. Takie danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Delikatność i niezapomniany smak w jednym.

Gołąbki w drobiowej odsłonie

Pyszne gołąbki można przyrządzić na rozmaite sposoby. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jaką kapustę najlepiej wykorzystać podczas przygotowań . Tym razem sięgniemy po przepis na gołąbki, w których farszu znajdzie się pyszne mięso z kurczaka.

Farsz na gołąbki z kurczakiem na długo pozostaje w pamięci. Charakteryzuje go delikatność. Danie wręcz rozpływa się w ustach. Gołąbki w tym wydaniu można przygotować niemal w mgnieniu oka. Wystarczy 30 minut .

Przepis na gołąbki z drobiowym nadzieniem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą. Nawet smakosze, którzy unikają gotowanie takich frykasów, dadzą sobie radę .

Farsz owiniemy we włoską kapustę, a gotową potrawę zaserwujemy w wyśmienitym sosie. Aby przyrządzić wyborne gołąbki, musimy zaopatrzyć się najpierw w odpowiednie składniki. Nic nie powinno być tutaj zaskoczeniem .

  • 12 liści kapusty włoskiej

  • filet z kurczaka

  • 200 g pieczarek

  • 2 jajka

  • 30 g bułki tartej

  • sól

  • pieprz

  • cebula

  • olej do smażenia

  • krojone pomidory w puszce

  • 30 g mąki

  • 40 ml śmietany 18%

  • ulubione zioła

  • 30 g ketchupu pikanego

  • pęczek koperku

(Pixabay / Lebensmittelfotos)

Gołąbki, obok których ciężko przejść obojętnie

Na początku obgotowujemy liście kapusty. W tym czasie mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy je solą i pieprzem. Możemy także wykorzystać inne przyprawy. Dobrze sprawdza się wędzona papryka, która doskonale podkreśla smak mięsa .

Kiedy liście zmiękną, wyławiamy je z wody i pozwalamy im ostygnąć. Cebulę siekamy. Podobnie postępujemy z pieczarkami. W misce umieszczamy bułkę tartą i jajko. Mieszamy je z cebulą i grzybami. W każdym z liści kapusty umieszczamy kawałki kurczaka .

Mięso przykrywamy warstwą mieszanki z cebuli i pieczarek. Kapustę zawijamy tak, aby otrzymać gołąbki o pożądanym kształcie. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Pomidory w puszce podgrzewamy i łączymy ze śmietaną, mąką, ziołami, ketchupem i posiekanym koperkiem .

Gołąbki w naczyniu oblewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Danie w tej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Warto wiedzieć, jakie mięsa najlepiej sprawdzają się w gołąbkach .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy