Przepis na gołąbki z farszem z piersi kurczaka
Bez wątpienia gołąbki można uznać za kulinarny szlagier, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W klasycznej wersji farsz obfituje w mięso wieprzowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać kurczaka. Takie danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Delikatność i niezapomniany smak w jednym.
Gołąbki w drobiowej odsłonie
Pyszne gołąbki można przyrządzić na rozmaite sposoby. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jaką kapustę najlepiej wykorzystać podczas przygotowań . Tym razem sięgniemy po przepis na gołąbki, w których farszu znajdzie się pyszne mięso z kurczaka.
Farsz na gołąbki z kurczakiem na długo pozostaje w pamięci. Charakteryzuje go delikatność. Danie wręcz rozpływa się w ustach. Gołąbki w tym wydaniu można przygotować niemal w mgnieniu oka. Wystarczy 30 minut .
Przepis na gołąbki z drobiowym nadzieniem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą. Nawet smakosze, którzy unikają gotowanie takich frykasów, dadzą sobie radę .
Farsz owiniemy we włoską kapustę, a gotową potrawę zaserwujemy w wyśmienitym sosie. Aby przyrządzić wyborne gołąbki, musimy zaopatrzyć się najpierw w odpowiednie składniki. Nic nie powinno być tutaj zaskoczeniem .
-
12 liści kapusty włoskiej
-
filet z kurczaka
-
200 g pieczarek
-
2 jajka
-
30 g bułki tartej
-
sól
-
pieprz
-
cebula
-
olej do smażenia
-
krojone pomidory w puszce
-
30 g mąki
-
40 ml śmietany 18%
-
ulubione zioła
-
30 g ketchupu pikanego
-
pęczek koperku
(Pixabay / Lebensmittelfotos)
Gołąbki, obok których ciężko przejść obojętnie
Na początku obgotowujemy liście kapusty. W tym czasie mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy je solą i pieprzem. Możemy także wykorzystać inne przyprawy. Dobrze sprawdza się wędzona papryka, która doskonale podkreśla smak mięsa .
Kiedy liście zmiękną, wyławiamy je z wody i pozwalamy im ostygnąć. Cebulę siekamy. Podobnie postępujemy z pieczarkami. W misce umieszczamy bułkę tartą i jajko. Mieszamy je z cebulą i grzybami. W każdym z liści kapusty umieszczamy kawałki kurczaka .
Mięso przykrywamy warstwą mieszanki z cebuli i pieczarek. Kapustę zawijamy tak, aby otrzymać gołąbki o pożądanym kształcie. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Pomidory w puszce podgrzewamy i łączymy ze śmietaną, mąką, ziołami, ketchupem i posiekanym koperkiem .
Gołąbki w naczyniu oblewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Danie w tej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Warto wiedzieć, jakie mięsa najlepiej sprawdzają się w gołąbkach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaker