Gołąbki w innym wydaniu
kwasny221, Getty Images

Czy do gołąbków można dodać surowy ryż?

Gołąbki tradycyjnie wypełnione są mięsnym farszem, do którego dodaje się również gotowany ryż. Czy można jednak odejść od tej reguły i przygotować je na bazie surowego, suchego ryżu? Wiele osób decyduje się na taki sposób, jednak przy okazji ryzykują zniszczeniem całego dania - ryż pęcznieje w trakcie zapiekania czy duszenia i gołąbki mogą się rozpaść.

Nie wszystkie gołąbki muszą być gotowane taką samą metodą. Oczywiście kulinarni puryści mogą z grymasem na twarzy patrzeć, jak wsypuje się suchy ryż do farszu, jednak zdolny kucharz powinien sobie poradzić z takim zadaniem. Musi być jednak uważny.

Suchy, nieugotowany ryż ma znacznie mniejszą objętość. Podczas podgrzewania pochłania sporą ilość wody i pęcznieje - w przypadku, gdy gołąbki zawinięte zostaną zbyt ciasno, rosnące ziarenka rozsadzą kapustę i zniszczą całą naszą pracę.

Gołąbki inaczej

Dlatego świetnym rozwiązaniem jest zrobienie ich bez zawijania, co znacznie upraszcza gotowanie i sprawia, że nie ryzykuje się porażki. Warto skorzystać z tego przepisu w przypadku kapusty, która jest zbytnio zbita i podczas odrywania liści od główki, te rozrywają się.

Zawijanie farszu w takie liście jest niepraktyczne i, co najważniejsze, gołąbki wyglądają nieestetycznie po podaniu do stołu. Jeśli więc nie masz zbyt wiele czasu bądź nie wierzysz w swoje umiejętności - zacznij od gotowania gołąbków bez zawijania.

Czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem?Czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem?Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, czy można mrozić kotlety mielone i schabowe. W tym tekście z kolei zdradzamy najlepsze oferty w sklepach sieci Biedronka.

Przepis na gołąbki z surowym ryżem

Składniki:

  • połowa główki kapusty
  • 1 cebula
  • pół kg mięsa mielonego
  • 150 g ryżu
  • dwa ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0.5 l bulionu

Zacznij od podsmażenia posiekanej cebuli na złoty kolor. Wrzuć ją do sporej miski. Czosnek przeciśnij przez praskę i również wrzuć do miski. Włóż mięso, wsyp ryż, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, oregano oraz posiekaną natką pietruszki.

Kapustę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj drobno nożem. Przed rozdrabnianiem, wytnij z kapusty głąb - gotuje się on zbyt długo i nie jest smaczny w gołąbkach. Wsyp kapustę do reszty składników i bardzo dokładnie je wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Ulep z niej kotlety wielkości gołąbków. Ułóż je na kilku całych liściach kapusty, które włożone są do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj bulion z koncentratem, zalej nim surowe gołąbki i wstaw naczynie do piekarnika. Piecz przez 2 godziny w 180 stopniach Celsjusza, sprawdzając poziom płynu co kilkanaście minut. Gdy zbyt dużo go wyparuje, dolej w trakcie pieczenia. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl; wielkiezarcie.com; jaga-babciaradzico.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł