Gołąbki bez zawijania w sosie koperkowym
Gołąbki są wyjątkowo smacznym, choć czasochłonnym daniem kuchni polskiej. Aby ułatwić sobie ich przygotowanie, można pominąć etap zawijania i sięgnąć po siekaną kapustę pekińską. Wyjdzie smacznie, a czas spędzony w kuchni zredukujecie do niezbędnego minimum. Spróbujcie koniecznie.
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy podają je w sosie pomidorowym , inni do ich przygotowania używają kapusty włoskiej . Dla tych z was, którzy nie lubią zawijania i obgotowywania warzywa mamy przepis, z którym danie zrobicie wyjątkowo szybko i niemalże bez wysiłku. Wykorzystamy posiekaną kapustę pekińską i aromatyczny koperek. Będzie naprawdę pysznie.
Przepis na wyjątkowe gołąbki z kapusty pekińskiej
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
-
pół małej główki kapusty pekińskiej
-
1 szklanka suchego ryżu
-
pół szklanki kaszy manny
-
2 jaja
-
1 średnia cebula
-
pół szklanki bułki tartej
-
1 litr wody + pół szklanki do sosu
-
pół łyżeczki ostrej papryki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
pęczek koperku
-
200 g śmietany 12%
-
2 łyżki mąki pszennej
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie masy do gołąbków:
Kapustę szatkujemy, uprzednio wycinając twarde fragmenty. Wrzucamy ją do miski wraz z mięsem mielonym, ryżem, kaszą manną i bułka tartą. Cebulę obieramy i siekamy.
Dodajemy ją do pozostałych składników. Wbijamy jaja i wsypujemy przyprawy. Mięsną masę wyrabiamy dłonią, aż wszystko się połączy. Formujemy podłużne kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Gotowanie potrawy:
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i obsmażamy przygotowane kotlety — chcemy, aby miały złocisty kolor z każdej strony. W międzyczasie myjemy i siekamy koperek. Do garnka wlewamy wodę i przekładamy podsmażone mięso.
Dusimy przed godzinę na wolnym ogniu. Następnie dodajemy koperek. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy pół szklanki zimnej wody . Mieszankę hartujemy, dodając do niej trochę gorącego sosu z garnka.
Dokładnie łączymy składniki i ostrożnie wlewamy do dania — nie chcemy, by powstały grudki. Danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Gam1983
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis