Smakosze.pl Przepisy Gołąbki bez zawijania w sosie koperkowym
canva/fired1991

Gołąbki bez zawijania w sosie koperkowym

28 grudnia 2021

Gołąbki są wyjątkowo smacznym, choć czasochłonnym daniem kuchni polskiej. Aby ułatwić sobie ich przygotowanie, można pominąć etap zawijania i sięgnąć po siekaną kapustę pekińską. Wyjdzie smacznie, a czas spędzony w kuchni zredukujecie do niezbędnego minimum. Spróbujcie koniecznie.

Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy podają je w sosie pomidorowym , inni do ich przygotowania używają kapusty włoskiej . Dla tych z was, którzy nie lubią zawijania i obgotowywania warzywa mamy przepis, z którym danie zrobicie wyjątkowo szybko i niemalże bez wysiłku. Wykorzystamy posiekaną kapustę pekińską i aromatyczny koperek. Będzie naprawdę pysznie.

Przepis na wyjątkowe gołąbki z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • pół małej główki kapusty pekińskiej

  • 1 szklanka suchego ryżu

  • pół szklanki kaszy manny

  • 2 jaja

  • 1 średnia cebula

  • pół szklanki bułki tartej

  • 1 litr wody + pół szklanki do sosu

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pęczek koperku

  • 200 g śmietany 12%

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie masy do gołąbków:

Kapustę szatkujemy, uprzednio wycinając twarde fragmenty. Wrzucamy ją do miski wraz z mięsem mielonym, ryżem, kaszą manną i bułka tartą. Cebulę obieramy i siekamy.

Dodajemy ją do pozostałych składników. Wbijamy jaja i wsypujemy przyprawy. Mięsną masę wyrabiamy dłonią, aż wszystko się połączy. Formujemy podłużne kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.

Gotowanie potrawy:

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i obsmażamy przygotowane kotlety — chcemy, aby miały złocisty kolor z każdej strony. W międzyczasie myjemy i siekamy koperek. Do garnka wlewamy wodę i przekładamy podsmażone mięso.

Dusimy przed godzinę na wolnym ogniu. Następnie dodajemy koperek. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy pół szklanki zimnej wody . Mieszankę hartujemy, dodając do niej trochę gorącego sosu z garnka.

Dokładnie łączymy składniki i ostrożnie wlewamy do dania — nie chcemy, by powstały grudki. Danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Kapusta pekińska
Kapusta pekińska sprawdzi się idealnie w gołąbkach bez zawijania

Źródło zdjęcia: canva/Gam1983

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy