Lewandowska nie piecze gołąbków. Ma jeszcze lepszy patent
Anna Lewandowska zdradziła przepis na lekkie i bardzo smaczne gołąbki z mięsa mielonego z indyka. Lewandowska do farszu nie dodaje ani ryżu, ani kaszy. Nie dodaje również grama dodatkowego tłuszczu, a gołąbki gotuje na parze.
Gołąbki są potrawą, którą każdy z nas gotuje nieco inaczej. Dodajemy do nich mięso mielone, ryż, kaszę, niekiedy również warzywa. Gołąbki możemy przygotować również w wersji bez zawijania. Niektórzy gołąbki pieką w piekarniku, inni duszą w większym garnku wyłożonym kapustą.
Anna Lewandowska na stronie hpba.pl opublikowała swoją recepturę na gołąbki gotowane na parze. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule . Lewandowska przygotowuje również wyśmienity, pożywny, ale lekki farsz z mięsa mielonego z indyka, marchewki, pomidorów i kilku innych składników.
Gołąbki z pary według przepisu Anny Lewandowskiej zachwycają lekkością i smakiem. Przygotujemy je bez grama dodatkowego tłuszczu. Farsz dzięki warzywom jest wilgotny i bardzo aromatyczny, dlatego też do gołąbków nie musimy przygotowywać dodatkowego sosu.
Lekkie gołąbki z indykiem według przepisu Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
10 liści kapusty
-
350 g filetów z indyka
-
marchewka
-
szklanka pomidorów krojonych z puszki
-
jajko
-
pół cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
koperek
Jak zrobić pożywne gołąbki na parze z aromatycznym farszem?
Liście kapusty przełóż na sito w naczyniu do gotowania na parze, gotuj około 7 minut do miękkości, odstaw. Mięso zmiel w maszynce, przełóż do miski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, na tarce zetrzyj marchewkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj pomidory, wbij jajko, dopraw posiekanym koperkiem, solą, pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty i przełóż do naczynia do gotowania na parze, gotuj około 30 minut.
Ugotuj aromatyczny rosół według przepisu Anny Lewandowskiej . Na obiad doskonale sprawdzi się również lekka i sycąca zapiekanka . Lewandowska przygotowuje ją między innymi z cukinii, pomidorków koktajlowych i sera mozzarella.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wcale nie poranek. Podano, kiedy najlepiej pić kawę, zaskoczenie gwarantowane
-
Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz smakowity obiad
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: hpba.pl