Smakosze.pl Przepisy Lewandowska nie piecze gołąbków. Ma jeszcze lepszy patent
canva/Lesyy, TRICOLORS/East News

Lewandowska nie piecze gołąbków. Ma jeszcze lepszy patent

2 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Anna Lewandowska zdradziła przepis na lekkie i bardzo smaczne gołąbki z mięsa mielonego z indyka. Lewandowska do farszu nie dodaje ani ryżu, ani kaszy. Nie dodaje również grama dodatkowego tłuszczu, a gołąbki gotuje na parze.

Gołąbki są potrawą, którą każdy z nas gotuje nieco inaczej. Dodajemy do nich mięso mielone, ryż, kaszę, niekiedy również warzywa. Gołąbki możemy przygotować również w wersji bez zawijania. Niektórzy gołąbki pieką w piekarniku, inni duszą w większym garnku wyłożonym kapustą.

Anna Lewandowska na stronie hpba.pl opublikowała swoją recepturę na gołąbki gotowane na parze. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule . Lewandowska przygotowuje również wyśmienity, pożywny, ale lekki farsz z mięsa mielonego z indyka, marchewki, pomidorów i kilku innych składników.

Gołąbki z pary według przepisu Anny Lewandowskiej zachwycają lekkością i smakiem. Przygotujemy je bez grama dodatkowego tłuszczu. Farsz dzięki warzywom jest wilgotny i bardzo aromatyczny, dlatego też do gołąbków nie musimy przygotowywać dodatkowego sosu.

Lekkie gołąbki z indykiem według przepisu Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 10 liści kapusty

  • 350 g filetów z indyka

  • marchewka

  • szklanka pomidorów krojonych z puszki

  • jajko

  • pół cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • koperek

Jak zrobić pożywne gołąbki na parze z aromatycznym farszem?

Liście kapusty przełóż na sito w naczyniu do gotowania na parze, gotuj około 7 minut do miękkości, odstaw. Mięso zmiel w maszynce, przełóż do miski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, na tarce zetrzyj marchewkę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj pomidory, wbij jajko, dopraw posiekanym koperkiem, solą, pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty i przełóż do naczynia do gotowania na parze, gotuj około 30 minut.

Ugotuj aromatyczny rosół według przepisu Anny Lewandowskiej . Na obiad doskonale sprawdzi się również lekka i sycąca zapiekanka . Lewandowska przygotowuje ją między innymi z cukinii, pomidorków koktajlowych i sera mozzarella.

Gołąbki
canva/fotokris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy