Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia zdradziła przepis na jabłecznik na cieście francuskim. Tak prostego i pysznego ciasta dawno nie jadłem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 24.06.2024 19:51

Henia zdradziła przepis na jabłecznik na cieście francuskim. Tak prostego i pysznego ciasta dawno nie jadłem

ciasto jabłecznik
Fot. YouTube/Henia Foks

Znana youtuberka i autorka przepisów kulinarnych zdradziła swój sposób na jabłecznik. Jest zupełnie inny niż jego tradycyjny odpowiednik, a w dodatku przygotowuję się go na cieście francuskim. Dzięki temu składnikowi ciasto będzie smakowało jeszcze lepiej, a ty przygotujesz je znacznie szybciej. Sposób jest banalnie prosty i poradzi z nim sobie każdy smakosz domowych wypieków. 

Jabłecznik inny niż zazwyczaj

Niedawno Henia Foks - autorka smacznych przepisów, którymi dzieli się na swoim kanale w serwisie YouTube, zdradziła swój sposób na jabłecznik. Wypróbowałem go i powiem ci, że jest naprawdę doskonały. Kiedy podałem go swoim domownikom, od razu zachwycili się jego wyglądem oraz smakiem. 

Ciasto z przepisu jest zupełnie inne niż to, które robisz zazwyczaj. Choćby dlatego, że zamiast tradycyjnego kruchego ciasta będziesz potrzebować ciasto francuskie. Z nim ciasto przygotujesz szybko, a w dodatku łatwo. Trzymaj się dokładnie przepisu, a jabłecznik wyjdzie za każdym razem. 

jabł ka.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Strzelczyk piecze ziemniaki, a potem zalewa je ogórkowym sosem. Prawdziwy hit na lato

Ciasto francuskie to podstawa

Jak wspomniałem przed chwilą, spód ciasta zrobisz z ciasta francuskiego, więc nie będziesz potrzebować składników na kruche ciasto. Mimo wszystko niektóre produkty na jabłecznik są niezbędne. Między innymi jabłka. Dlatego spójrz na listę umieszczoną poniżej i sprawdź, jakich produktów potrzebujesz. Wszystkie są tanie, a być może masz je nawet w kuchni. 

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1,2 kg jabłek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml wody
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 opakowania galaretek
  • 1 opakowanie budyniu
  • czekolada 

Przepis na jabłecznik

Rolkę ciasta francuskiego rozwiń. Do małej miski wbij jajko i roztrzep je, a następnie posmaruj nim ciasto. Placek ciasta złóż na pół i przełóż do prostokątnej formy. Wierzch ponownie posmaruj jajkiem. Piecz je przez 25 minut w rozgrzanym do 90 stopni piekarniku. 

Jabłka obierz, a następnie pokrój w małą kostkę. Możesz wykorzystać do tego specjalną krajalnicę. W garnku lub w głębokiej patelni rozpuść masło z cukrem i dodaj przygotowane jabłka. 

W wodzie rozpuść budyń. Kiedy jabłka będą zeszklone, dodaj rozpuszczony w wodzie budyń. Wymieszaj składniki. Następnie wsyp zawartość jednego opakowania galaretki i ponownie wymieszaj. Miękkie jabłka odstaw do wystygnięcia. 

Nadzienie z jabłek wyłóż na upieczone ciasto francuskie i rozłóż je równomiernie. Z dwóch opakowań przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Śmietanę przełóż do miski i wsyp cukier. Ubij ją na sztywno za pomocą miksera. Kiedy będzie gotowa, dodaj galaretkę i wymieszaj składniki. Gęstą masę wyłóż na jabłka i rozprowadź po całej powierzchni. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą i gotowe. Krój na kawałki i częstuj gości. Sprawdź przepis na doskonałe racuchy oraz dowiedz się, czym Wachowicz nadziewa rogaliki

jabłecznik.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks