Smakosze.pl Przepisy Henia zdradziła swój sposób na farsz do naleśników. Użycie w nim tego składnika to strzał w 10
Fot. YouTube/Henia Foks

Henia zdradziła swój sposób na farsz do naleśników. Użycie w nim tego składnika to strzał w 10

18 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj najlepszy przepis na naleśniki i przygotuj z niego obiad dla całej rodziny. Naleśniki na słono jeszcze nigdy nie były tak dobre. Za smak odpowiada farsz przyrządzony z cukinii. O tym, jak go przygotować, dowiesz się z dalszej części tekstu.

Najlepszy przepis na naleśniki

Naleśniki są uwielbianym przez wszystkich z nas daniem . Doceniamy nie tylko ich lekkość, ale i uniwersalność. Dzięki tej drugiej cesze podane mogą być zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem przedstawiamy przepis słynnej Heni Foks, która swoimi kulinarnym radami dzieli się na YouTubie.

Kucharka zdradziła sposób na naleśniki z cukinią . Farsz z tym dodatkiem naprawdę zachwyca i na samą myśl aż ślinka cieknie. Dlatego sprawdź listę składników umieszczoną poniżej, poznaj przepis i podaj takie naleśniki na dzisiejszy obiad, podwieczorek lub kolację.

cukinie.jpg
Fot. Canva/illdipap
Wyciągnij przyprawę i włóż do storczyka. Ugnie się pod ciężarem kwiatów

Cukinia to podstawa

Farsz do naleśników jest tak doskonały, ponieważ jego głównym składnikiem jest cukinia. To sezonowe warzywo nada całemu daniu przede wszystkim soczystości. Oprócz niego potrzebne są także inne produkty na same naleśniki oraz rzecz jasna dodatki do farszu. Wszystkie umieściliśmy na liście poniżej.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 1 cebula
  • 2 cukinie
  • 100 g sera pleśniowego
  • suszony tymianek
  • pieprz
  • sól

Przepis na naleśniki z cukinią

Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do dużej miski wsyp mąkę oraz szczyptę soli. Wlej mleko, wodę oraz trzy łyżki roztopionego masło. Wbij jajka. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i z powstałego ciasta usmaż naleśniki.

Następnie przygotuj farsz. Zacznij od obrania cebuli. Posiekaj ją w drobną kostkę. Cukinie umyj i pokrój w kostkę o grubości 1 centymetra.

Na patelni rozgrzej trzy łyżki masła. Zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj cukinię . Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki .

Gdy cukinia zmięknie, zaprzestań podgrzewania i dodaj ser pleśniowy. Ponownie wymieszaj składniki, aby się ze sobą połączyły. Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj je jak krokiety. Podsmaż je z każdej strony, do momentu zarumienienia.

Sprawdź także i nny przepis na obiad z kurczaka oraz dowiedz się, co wyjdzie z połączenia twarogu i jajek .

naleśniki.jpg
Fot. Canva/Skitterphoto z Pexels
Wyciągam słoik groszku i robię genialną zupę. W 20 minut obiad gotowy
Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy