Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem
Masz ochotę na coś słodkiego? Skuś się na smakowity sernik gotowany. Można go zrobić z wykorzystaniem cienkich, pieczonych blatów ciasta. Jednak my proponujemy zastąpić je gotowymi herbatnikami. Dzięki temu szybko i prosto przygotujecie ciasto bez pieczenia, które rzeczywiście zachwyca smakiem.
Gotowany sernik powstaje na bazie twarogu z wyraźnie wyczuwalną waniliową nutą. Do tego chrupiące herbatniki, polewa z mlecznej czekolady i doskonały deser jest niemal gotowy. Jak każde ciasto bez pieczenia, tak i nasz sernik wymaga kilku godzin chłodzenia w lodówce. Najlepiej zaplanuj jego przygotowanie z jednodniowym wyprzedzeniem.
Przepis na przebojowy sernik gotowany
Składniki:
-
1 kostka masła
-
1 szklanka cukru
-
1 laska wanilii
-
1 kg mielonego twarogu
-
4 jajka
-
2 budynie waniliowe
-
3/4 szklanki mleka
-
3 paczki herbatników maślanych (po 100 g każda)
Składniki na polewę:
-
1/2 szklanki śmietanki 30%
-
2 tabliczki mlecznej czekolady
Jak przygotować oryginalne ciasto bez pieczenia?
Aby przygotować nasze ciasto bez pieczenia, zacznij od rozpuszczenia masła w dużym garnku . Następnie dodaj do niego cukier oraz ziarna z rozciętej laski wanilii . Całość podgrzewaj, aż składniki dobrze się połączą .
Do zawartości garnka dodaj zmielony twaróg. Dołóż jajka i wymieszaj wszystko rózgą kuchenną. Podgrzewaj masę, cały czas mieszając, ale nie dopuść do jej zagotowania .
Budynie waniliowe rozmieszaj w mleku . Dodaj je do gorącej, serowej masy. Trzymaj zawartość garnka na ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu .
Formę do sernika wyłóż papierem do pieczenia . Jej wymiary powinny wynosić orientacyjnie 33 x 22 cm. Na dnie naczynia rozłóż warstwę herbatników .
Na powstały spód ciasta bez pieczenia wylej połowę masy serowej . Następnie przykryj ją drugą warstwą herbatników i wylej na nie pozostałą masę . Wierzch przykryj ostatnią warstwą ciasteczek .
Przygotuj polewę do sernika . Do podgrzanej śmietanki dodaj posiekaną drobno czekoladę . Składniki na polewę mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści . Następnie udekoruj nią sernik .
Sernik odstaw do przestudzenia , a następnie wstaw pod przykryciem do lodówki . Ciasto bez pieczenia powinno chłodzić się przed kilka godzin, a najlepiej przez całą noc . Po upływie tego czasu sernik gotowy jest do podania .
Ciasto bez pieczenia o smaku batonika zniewala swoim smakiem . Ten kokosowy specjał powstaje bez użycia piekarnika .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada
-
Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama