Smakosze.pl Przepisy Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem
Screen z filmu na kanale YouTube Wszystkiego Słodkiego

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

25 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Masz ochotę na coś słodkiego? Skuś się na smakowity sernik gotowany. Można go zrobić z wykorzystaniem cienkich, pieczonych blatów ciasta. Jednak my proponujemy zastąpić je gotowymi herbatnikami. Dzięki temu szybko i prosto przygotujecie ciasto bez pieczenia, które rzeczywiście zachwyca smakiem.

Gotowany sernik powstaje na bazie twarogu z wyraźnie wyczuwalną waniliową nutą. Do tego chrupiące herbatniki, polewa z mlecznej czekolady i doskonały deser jest niemal gotowy. Jak każde ciasto bez pieczenia, tak i nasz sernik wymaga kilku godzin chłodzenia w lodówce. Najlepiej zaplanuj jego przygotowanie z jednodniowym wyprzedzeniem.

Przepis na przebojowy sernik gotowany

Składniki:

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 laska wanilii

  • 1 kg mielonego twarogu

  • 4 jajka

  • 2 budynie waniliowe

  • 3/4 szklanki mleka

  • 3 paczki herbatników maślanych (po 100 g każda)

Składniki na polewę:

  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

Jak przygotować oryginalne ciasto bez pieczenia?

Aby przygotować nasze ciasto bez pieczenia, zacznij od rozpuszczenia masła w dużym garnku . Następnie dodaj do niego cukier oraz ziarna z rozciętej laski wanilii . Całość podgrzewaj, aż składniki dobrze się połączą .

Do zawartości garnka dodaj zmielony twaróg. Dołóż jajka i wymieszaj wszystko rózgą kuchenną. Podgrzewaj masę, cały czas mieszając, ale nie dopuść do jej zagotowania .

Budynie waniliowe rozmieszaj w mleku . Dodaj je do gorącej, serowej masy. Trzymaj zawartość garnka na ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu .

Formę do sernika wyłóż papierem do pieczenia . Jej wymiary powinny wynosić orientacyjnie 33 x 22 cm. Na dnie naczynia rozłóż warstwę herbatników .

Na powstały spód ciasta bez pieczenia wylej połowę masy serowej . Następnie przykryj ją drugą warstwą herbatników i wylej na nie pozostałą masę . Wierzch przykryj ostatnią warstwą ciasteczek .

Przygotuj polewę do sernika . Do podgrzanej śmietanki dodaj posiekaną drobno czekoladę . Składniki na polewę mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści . Następnie udekoruj nią sernik .

Sernik odstaw do przestudzenia , a następnie wstaw pod przykryciem do lodówki . Ciasto bez pieczenia powinno chłodzić się przed kilka godzin, a najlepiej przez całą noc . Po upływie tego czasu sernik gotowy jest do podania .

Ciasto bez pieczenia o smaku batonika zniewala swoim smakiem . Ten kokosowy specjał powstaje bez użycia piekarnika .

Canva / Image Professionals GmbH
Canva / Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy