Smakosze.pl
ciasto bez pieczenia

Canva /robynmac

Hitowe fit ciasto bez pieczenia Maxi King zachwyca smakiem. Jedz bez wyrzutów sumienia

11 Listopada 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Ciasto bez pieczenia jest dobrym rozwiązaniem zawsze wtedy, gdy napada nas ochota na szybki deser. A co, jeśli taki deser możemy zjeść bez wyrzutów sumienia? Poniżej przedstawiamy innowacyjny przepis na fit ciasto bez pieczenia.

Fit ciasto bez pieczenia swój "fit" przedrostek zawdzięcza temu, że nie używamy do jego przygotowania białego cukru. Zamiast niego stawiamy na erytrytol, zwany też "dobrym cukrem". Słodki smak toffi imitujemy zaś za pomocą zdrowych suszonych daktyli. Pysznie i bez zbędnych kalorii.

pieprz ziołowy

Do jakich potraw warto dodawać pieprz ziołowy? Przyprawa bije na głowę wszystkie inne rodzaje pieprzu

CZYTAJ DALEJ

Czego potrzebujesz, aby przygotować fit ciasto bez pieczenia?

Składniki:

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka mleka

  • 2/3 opakowania budyniu śmietankowego

  • 100 g erytrytolu

  • 250 g chudego twarogu

  • 100 g suszonych daktyli

  • 4-5 łyżek mleka

  • 2 paseczki czekolady z orzechami

Proste fit ciasto bez pieczenia

Aby przygotować pyszne fit ciasto bez pieczenia, wymieszaj szklankę wody ze szklanką mleka. Z powstałego płynu odlej ok. 200 ml i rozrób w tej ilości płynu proszek budyniowy. Resztę podgrzej z dodatkiem erytrytolu na niewielkim ogniu. Do zawartości garnka dodaj rozrobiony proszek i zagotuj budyń.

Masę budyniową na fit ciasto bez pieczenia lekko ostudź, a następnie zblenduj z twarogiem. Przełóż do jednego większego lub dwóch mniejszych naczyń. Odstaw do lodówki, aż masa lekko stężeje.

Suszone daktyle do fit ciasta bez pieczenia zalej wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedź owoce z płynu i zblenduj je z niewielką ilością mleka. Postaraj się, aby powstała masa była możliwie jednolita.

Przygotowany daktylowy karmel wylej na budyniową masę fit ciasta bez pieczenia. Na koniec rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Możesz dodać odrobinę mleka, aby masa była nieco rzadsza. Taką czekoladę wylej na wierzch fit ciasta bez pieczenia. Deser gotowy jest do podania po ok. 20-30 minutach chłodzenia w lodówce. Wypróbuj delikatne ciasto bez pieczenia z migdałami. Mamy przepis na prosty i słodki przysmak.

Canva / nata_vkusidey

Canva / nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >