Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowe fit ciasto bez pieczenia Maxi King zachwyca smakiem. Jedz bez wyrzutów sumienia
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 11.11.2022 20:43

Hitowe fit ciasto bez pieczenia Maxi King zachwyca smakiem. Jedz bez wyrzutów sumienia

ciasto bez pieczenia
Canva /robynmac

Ciasto bez pieczenia jest dobrym rozwiązaniem zawsze wtedy, gdy napada nas ochota na szybki deser. A co, jeśli taki deser możemy zjeść bez wyrzutów sumienia? Poniżej przedstawiamy innowacyjny przepis na fit ciasto bez pieczenia.

Fit ciasto bez pieczenia swój "fit" przedrostek zawdzięcza temu, że nie używamy do jego przygotowania białego cukru. Zamiast niego stawiamy na erytrytol, zwany też "dobrym cukrem". Słodki smak toffi imitujemy zaś za pomocą zdrowych suszonych daktyli. Pysznie i bez zbędnych kalorii.

Czego potrzebujesz, aby przygotować fit ciasto bez pieczenia?

Składniki:

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka mleka

  • 2/3 opakowania budyniu śmietankowego

  • 100 g erytrytolu

  • 250 g chudego twarogu

  • 100 g suszonych daktyli

  • 4-5 łyżek mleka

  • 2 paseczki czekolady z orzechami

Proste fit ciasto bez pieczenia

Aby przygotować pyszne fit ciasto bez pieczenia, wymieszaj szklankę wody ze szklanką mleka. Z powstałego płynu odlej ok. 200 ml i rozrób w tej ilości płynu proszek budyniowy. Resztę podgrzej z dodatkiem erytrytolu na niewielkim ogniu. Do zawartości garnka dodaj rozrobiony proszek i zagotuj budyń.

Masę budyniową na fit ciasto bez pieczenia lekko ostudź, a następnie zblenduj z twarogiem. Przełóż do jednego większego lub dwóch mniejszych naczyń. Odstaw do lodówki, aż masa lekko stężeje.

Suszone daktyle do fit ciasta bez pieczenia zalej wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedź owoce z płynu i zblenduj je z niewielką ilością mleka. Postaraj się, aby powstała masa była możliwie jednolita.

Przygotowany daktylowy karmel wylej na budyniową masę fit ciasta bez pieczenia. Na koniec rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Możesz dodać odrobinę mleka, aby masa była nieco rzadsza. Taką czekoladę wylej na wierzch fit ciasta bez pieczenia. Deser gotowy jest do podania po ok. 20-30 minutach chłodzenia w lodówce. Wypróbuj delikatne ciasto bez pieczenia z migdałami. Mamy przepis na prosty i słodki przysmak.

Canva / nata_vkusidey
Canva / nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: