Smakosze.pl
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Canva / MamaMiaPL

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

25 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Pękające podczas zawijania naleśniki są prawdziwą zmorą kucharza. Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Do surowego ciasta wystarczy dolać odrobinę gorącej wody. Raz wypróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej.

Trik z gorącą wodą to nie jedyne, na co zwrócić należy uwagę. Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Pamiętaj, że jajka oraz mleko na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dokładnie wymieszane ciasto bez żadnych grudek to kolejny krok do sukcesu.

Chrupiący kurczak pieczony w całości, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata

Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata

CZYTAJ DALEJ

Równie istotne w kwestii jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały, jest sam sposób smażenia placków. Unikajmy spiekania ich na zbyt dużej mocy palnika. Takie naleśniki wyjdą suche i sztywne, przez co zawinięcie w nie farszu stanie się niemal niemożliwe.

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały i czego w tym celu potrzebujemy?

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju

  • 2 jajka

  • szklanka gorącej przegotowanej wody

Prosty sposób jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Aby przekonać się, jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały, zacznij od przesiania mąki do dużej miski. Następnie dodaj do niej jajka i mleko. Pamiętaj, aby produkty wyjąć z lodówki zawczasu, co pozwoli im uzyskać odpowiednią temperaturę.

Ciasto na naleśniki starannie wymieszaj. Możesz w tym celu użyć miksera lub mieszać ręcznie. Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, powoli dolej do niego gorącą wodę. W trakcie tej czynności nie przestawaj mieszać składników.

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Na patelni dobrze rozgrzej 1 łyżkę oleju, a pozostałą ilość tłuszczu dodaj do ciasta i ponownie je wymieszaj. Za pomocą chochelki wylewaj niewielkie porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki z obu stron.

Gotowe placki możesz zawijać w smakowite krokiety. Pyszny farsz do krokietów możesz przygotować z mięsa po rosole. Krokiety bez zawijania można przyrządzić z ugotowanych ziemniaków.

Canva / sturti

Canva / sturti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >