Smakosze.pl Przepisy Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku. Największy hit wśród przetworów
canva/pawopa3336

Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku. Największy hit wśród przetworów

11 sierpnia 2022

Znacie ogórki po meksykańsku? Pyszna wersja sezonowego warzywa przyrządzana jest z dodatkiem ostrej papryczki i czosnku. Choć jej zrobienie jest nieco czasochłonne, warto się skusić. Marynowany w aromatycznej mieszance przypraw ogórek jest wyśmienity i pełen charakteru. Zbierze mnóstwo zachwytów.

Przetwory ze świeżych ogórków można przyrządzać na wiele sposobów. Pikantna marynata z chilli i czosnkiem, jaką dziś wam proponujemy, skusi zwłaszcza amatorów dań w stylu meksykańskim. Tak przygotowane ogórki są aromatyczne i pasują zarówno do obiadu, jak i wyrazistych sałatek. Skusicie się?

Przepis na pełne charakteru ogórki po meksykańsku

Składniki:

  • 5 kg świeżych ogórków

  • 8 łyżek soli

  • 6 łyżeczek ostrej papryki w proszku

  • 3 szklanki octu

  • 240 ml oleju rzepakowego

  • 1 kg cukru

Jak zrobić ogórki po meksykańsku? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie odcinamy im końcówki i kroimy je w słupki. Mniejsze okazy można pozostawić w całości. Warzywa umieszczamy w dużym naczyniu i zasypujemy solą. Przykrywamy ścierką lub folią aluminiową i odstawiamy na 7 godzin.

Po tym czasie odlewamy wodę, a następnie dodajemy ostrą paprykę oraz rozdrobniony w prasce czosnek. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na godzinę. Do garnka wlewamy olej i ocet. Wsypujemy cały cukier. Składniki podgrzewamy i dokładnie łączymy ze sobą.

Zalewę studzimy, a następnie dodajemy do ogórków w misce. Mieszamy, a następnie ponownie całość przykrywamy i odstawiamy. Tym razem na 12 godzin. Zamarynowane ogórki umieszczamy w niezbyt dużych i czystych słoikach.

Przetwory pasteryzujemy w garnku, gotując je zanurzone w wodzie do połowy wysokości przez 1-2 minuty od momentu, gdy płyn zawrze. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne przetwory. Polecamy m.in. znakomite ogórki po kaszubsku . Być może spodoba wam się też niebanalny pomysł na kiszonego kalafiora .

Ogórki po meksykańsku są wyśmienite
canva/CherriesJD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy