Idealnie soczyste pulpety bez smażenia
Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie smacznych pulpetów. Dania smażone są jednak ciężkostrawne. Mamy rozwiązanie tego dylematu — przepis na smaczne i lekkie pulpety gotowane. Wyjdą soczyste, aromatyczne i tak pyszne, że już nie wrócicie do tradycyjnego sposobu przyrządzania. Skusicie się?
Zdradziliśmy wam już smaczną recepturę na pulpety z dorsza . Pisaliśmy też jak przyrządzić ten specjał w sosie koperkowym . Tym razem mamy dla was patent na delikatne i niezwykle lekkie pulpety gotowane. Dodatek ziół i sposób przyrządzenia sprawiają, że mięsne kulki są soczyste i wyjątkowo smaczne.
Przepis na wyśmienite pulpety bez smażenia
Składniki:
-
600 g mielonego mięsa wieprzowego
-
2 średnie cebule
-
3 jaja
-
1 czerstwa bułka
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
pół łyżeczki pieprzu
-
3/4 łyżeczki soli
-
woda
Przygotowanie:
Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Bułkę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy zmięknie dokładnie odcisnąć i dodajemy ja do mięsa. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy starannie.
Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu aż się zeszkli. Przestudzoną łączymy z mięsem. Wbijamy jaja, wsypujemy przyprawy. Masę wyrabiamy dłońmi i formujemy z niej okrągłe kotleciki.
W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy pulpety i gotujemy je przy niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Podajemy je z wybranym sosem, kaszą i surówką. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli nie macie pod ręką ziół prowansalskich, możecie przygotować własną mieszankę ziół. Smaczne będą np. suszona bazylia i oregano. Spróbujcie także dodać tymianku. Będzie idealny zwłaszcza wtedy, gdy podacie pulpety z buraczkami.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker