Smakosze.pl Przepisy Idealnie soczyste pulpety bez smażenia
canva/Lcc54613

Idealnie soczyste pulpety bez smażenia

25 marca 2022

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie smacznych pulpetów. Dania smażone są jednak ciężkostrawne. Mamy rozwiązanie tego dylematu — przepis na smaczne i lekkie pulpety gotowane. Wyjdą soczyste, aromatyczne i tak pyszne, że już nie wrócicie do tradycyjnego sposobu przyrządzania. Skusicie się?

Zdradziliśmy wam już smaczną recepturę na pulpety z dorsza . Pisaliśmy też jak przyrządzić ten specjał w sosie koperkowym . Tym razem mamy dla was patent na delikatne i niezwykle lekkie pulpety gotowane. Dodatek ziół i sposób przyrządzenia sprawiają, że mięsne kulki są soczyste i wyjątkowo smaczne.

Przepis na wyśmienite pulpety bez smażenia

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 średnie cebule

  • 3 jaja

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 3/4 łyżeczki soli

  • woda

Przygotowanie:

Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Bułkę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy zmięknie dokładnie odcisnąć i dodajemy ja do mięsa. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy starannie.

Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu aż się zeszkli. Przestudzoną łączymy z mięsem. Wbijamy jaja, wsypujemy przyprawy. Masę wyrabiamy dłońmi i formujemy z niej okrągłe kotleciki.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy pulpety i gotujemy je przy niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Podajemy je z wybranym sosem, kaszą i surówką. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli nie macie pod ręką ziół prowansalskich, możecie przygotować własną mieszankę ziół. Smaczne będą np. suszona bazylia i oregano. Spróbujcie także dodać tymianku. Będzie idealny zwłaszcza wtedy, gdy podacie pulpety z buraczkami.

Pulpety smakują doskonale z sosem pomidorowym
Pulpety smakują doskonale z sosem pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy