Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym – pomysł na rodzinny obiad
Wszystko o pulpetach
Pulpety to gotowana potrawa mięsna robiona na bazie mielonego mięsa, ryb czy podrobów. Robi się ją zwykle z dodatkiem bułki tartej, jaj i różnych przypraw. Danie pochodzi z Włoch i spożywane jest samodzielnie lub jako dodatek do zup. W Polsce pulpety mocno kojarzone są z klopsikami. Nazwa ta odnosi się do kulek z uformowanego mięsa, wkładanych do rondla z ¼ wody i duszonych powoli pod przykryciem. Klopsy można też gotować na parze, a nawet smażyć. Za pulpet o wydłużonym kształcie uważa się nawet pieczeń rzymską, czyli pieczony walec z mięsa o długości około 30 cm. Wykańczany jest w bułce tartej i podawany na gorąco lub zimno.
Pulpety rybne
Pulpety rybne są świetną formą przyrządzenia tej potrawy, ponieważ są zwyczajnie zdrowsze. Ponadto są delikatne w smaku i wychodzą bardzo mięciutkie. Nie potrzeba do nich nawet noża. Pulpeciki z łososia, dorsza czy mintaja idealnie pasują podane do makaronu lub ryżu. Można je dekorować różnymi ziołami, jak bazylia, szałwia, koperek, kolendra, oregano czy natka pietruszki.
Żeby dobrze przyrządzić takie pulpety dla całej rodziny, trzeba dokładnie umyć i usunąć skórę z rybnych filetów. Jest na to prosty sposób. Filet kładziemy skórą do deski i łapiąc od końca, lekko nacinamy rybę przy samej skórze. Łapiemy za nią jedną ręką i delikatnie wsuwamy nóż płasko, kierując lekko ostrze w kierunku deski. Przeciągamy ostrze wzdłuż filety i zdejmujemy skórę. Otrzymamy w ten sposób minimum 500 gram ryby bez ości.
Przepis na pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym
Pulpeciki rybne są łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. To danie, które na pewno zasmakuje dorosłym, jak i dzieciom. Są wręcz doskonałym sposobem, by przekonać niejadki do jedzenia ryby. Dorsza polecamy zmielić w maszynce. Jeśli jej nie mamy, możemy użyć noża i drobno go posiekać, jednak będzie to czasochłonne. Ponadto dobrze zmielona ryba w pulpetach sprawi, że zyskają one na smaku.
Lekka panierka z bułki tartej nada naszym pulpetom delikatnej chrupkości oraz złocistego koloru. Dzięki niej będą jednocześnie lepiej smakować, jak i się prezentować. Dodatkowo sos pomidorowy sprawi, że nasza potrawa nabierze miękkości i soczystości. Jest on delikatny w smaku, więc spokojnie można go podać również dzieciom. Danie to na pewno przypadnie do gustu każdemu. Polecamy po nim spróbować także innych wersji przygotowania pulpetów. Można w tej kwestii próbować wielu smaków i połączeń.
Składniki na 20 sztuk
500 g filetu z dorsza1 łyżeczka przyprawy curry w proszku2 łyżki bułki tartej1 jajko1 łyżka masła2 łyżki posiekanego koperku2 łyżki natki pietruszki1 łyżka oliwy extra virgin1 ząbek czosnku300 ml przecieru pomidorowego1 łyżeczka suszonego oreganokilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Dorsza rozmrażamy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Następnie kroimy go w kostkę i wkładamy do melaksera lub rozdrabniacza. Doprawiamy solą, pieprzem i curry proszku. Dodajemy łyżkę masła oraz posiekany koperek i natkę pietruszki. Miksujemy całość tak, aby składniki jak najlepiej się rozdrobniły i połączyły. Z otrzymanej masy formułujemy małe pulpeciki. Obtaczamy je ze wszystkim stron w bułce tartej tak, aby całkowicie je pokryła.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek lub zmiażdżony i drobno posiekany, a potem wkładamy do tego pulpeciki. Obsmażamy je ze wszystkich stron. Kiedy zrobią się lekko złociste, wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy go oregano, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 10 minut. Podajemy przyozdobione bazylią. Pulpeciki polecamy jeść z makaron, ziemniakami lub ryżem.