Idealnie soczysty schab pieczony w plastrach. Sekretem smaku jest marynata
Schab pieczony w plastrach to świetny pomysł na rodzinny obiad i doskonała alternatywa dla tradycyjnych schabowych w kaloryczną panierką. Poznaj prosty przepis na idealnie soczysty schab pieczony w plastrach, sekretem jest aromatyczna marynata.
Schab pieczony to pomysł na wyśmienite danie. Soczyste mięso podane z frytkami lub ziemniakami opiekanymi i surówką smakuje rewelacyjnie i każdy prosi o dokładkę. Gorąco polecam surówkę z kapusty pekińskiej , jest zdrowa, lekka i doskonale pasuje do schabu.
Wieprzowina rewelacyjnie łączy się z ziołami suszonymi i mielonymi warzywami. Marynatę przygotuj z papryki mielonej, czosnku, suszoną natką pietruszki. Nie zapomnij oczywiście o soli, pieprzu i oliwie z oliwek. Dzięki marynacie schab będzie miał rewelacyjny smak.
Mięso piecz bez termoobiegu, koniecznie z przykryciem, aby nie wysuszyło się pod wpływem wysokiej temperatury. Schab natrzyj przyprawami i marynatą niecałe trzy godziny przed pieczeniem. Dwie godziny mięso musi stać w lodówce, kolejne 40-45 minut na kuchennym blacie, aby zagrzało się w temperaturze pokojowej.
Soczysty schab pieczony w plastrach
Składniki na 5 porcji:
-
5 plastrów schabu
-
3 duże cebule czerwone
-
sól, pieprz
-
płaska łyżeczka czosnku granulowanego
-
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżka suszonej natki pietruszki
Jak zrobić schab pieczony w plastrach?
Każdy kawałek mięsa umyj, osusz, rozbij delikatnie tłuczkiem, następnie oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Oliwę z oliwek wymieszaj z papryką mieloną, czosnkiem granulowanym i suszoną pietruszką.
Przygotowaną marynatą wysmaruj mięso i przełóż je do naczynia żaroodpornego, następnie poukładaj cebulę pokrojoną w słupki i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij naczynie z lodówki i odstaw na 30-40 minut, aby mięso zagrzało się w temperaturze pokojowej.
Nastaw piekarnik na 190 stopni C z opcją grzania góra- dół. Mięso wstaw do piekarnika, przykryj, piecz 30 minut, następnie przewróć plastry na drugą stronę i dopiecz kolejne pół godziny. Schab podaj z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie
-
Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis
-
Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
Źródło: przyslijprzepis.pl