Smakosze.pl Przepisy Idealnie soczysty schab pieczony w plastrach. Sekretem smaku jest marynata
canva/Ryzhkov

Idealnie soczysty schab pieczony w plastrach. Sekretem smaku jest marynata

19 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Schab pieczony w plastrach to świetny pomysł na rodzinny obiad i doskonała alternatywa dla tradycyjnych schabowych w kaloryczną panierką. Poznaj prosty przepis na idealnie soczysty schab pieczony w plastrach, sekretem jest aromatyczna marynata.

Schab pieczony to pomysł na wyśmienite danie. Soczyste mięso podane z frytkami lub ziemniakami opiekanymi i surówką smakuje rewelacyjnie i każdy prosi o dokładkę. Gorąco polecam surówkę z kapusty pekińskiej , jest zdrowa, lekka i doskonale pasuje do schabu.

Wieprzowina rewelacyjnie łączy się z ziołami suszonymi i mielonymi warzywami. Marynatę przygotuj z papryki mielonej, czosnku, suszoną natką pietruszki. Nie zapomnij oczywiście o soli, pieprzu i oliwie z oliwek. Dzięki marynacie schab będzie miał rewelacyjny smak.

Mięso piecz bez termoobiegu, koniecznie z przykryciem, aby nie wysuszyło się pod wpływem wysokiej temperatury. Schab natrzyj przyprawami i marynatą niecałe trzy godziny przed pieczeniem. Dwie godziny mięso musi stać w lodówce, kolejne 40-45 minut na kuchennym blacie, aby zagrzało się w temperaturze pokojowej.

Soczysty schab pieczony w plastrach

Składniki na 5 porcji:

  • 5 plastrów schabu

  • 3 duże cebule czerwone

  • sól, pieprz

  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka suszonej natki pietruszki

Jak zrobić schab pieczony w plastrach?

Każdy kawałek mięsa umyj, osusz, rozbij delikatnie tłuczkiem, następnie oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Oliwę z oliwek wymieszaj z papryką mieloną, czosnkiem granulowanym i suszoną pietruszką.

Przygotowaną marynatą wysmaruj mięso i przełóż je do naczynia żaroodpornego, następnie poukładaj cebulę pokrojoną w słupki i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij naczynie z lodówki i odstaw na 30-40 minut, aby mięso zagrzało się w temperaturze pokojowej.

Nastaw piekarnik na 190 stopni C z opcją grzania góra- dół. Mięso wstaw do piekarnika, przykryj, piecz 30 minut, następnie przewróć plastry na drugą stronę i dopiecz kolejne pół godziny. Schab podaj z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego.

Surowy kawałek schabu z przyprawami

Źródło zdjęcia: canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy