Ile czasu gotować wywar na zimne nóżki?
Bez wątpienia zimne nóżki można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Przez wielu smakoszy specjał jest uznawany za jedną z najbardziej kultowych przekąsek. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie gotowanie wywaru. Najlepiej, jeśli będziemy go podgrzewać przez 3 godziny.
Zimne nóżki wiele razy przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po tradycyjny przepis na zimne nóżki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przygotować idealne zimne nóżki?
Nie da się ukryć, że zimne nóżki potrafią znikać z talerzy w mgnieniu oka. Oczywiście taką reakcję wywołują wyłącznie najlepiej przygotowane specjały. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by galaretka nie była mętna .
Tym razem nasza uwaga skupi się w znacznej mierze na gotowaniu wywaru na zimne nóżki. Nie od dziś wiadomo, że kulinaria nie lubią pośpiechu. Nie inaczej jest w przypadku wywaru na zimne nóżki .
Zimne nóżki wyjdą znacznie lepiej, jeśli wywar będziemy gotowali na małym ogniu przez przynajmniej 3 godziny . Wówczas będzie on bardziej smakowity, a zawarte w nim mięso z łatwością odejdzie od kości. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania zimnych nóżek?
-
2 nóżki wieprzowe tylne
-
golonka wieprzowa
-
2 marchewki
-
pietruszka
-
opalona cebula
-
kawałek selera
-
4 liście laurowe
-
2 g czosnku granulowanego
-
2 g czarnego pieprzu w ziarnach
-
2 g ziela angielskiego
-
sól
Prosty przepis na smakowite zimne nóżki
Na początku nóżki wieprzowe myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w garnku razem z golonką. Całość zalewamy zimną wodą i wzbogacamy o marchewki, pietruszkę seler oraz cebulę .
Wywar powoli doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Doprawiamy go czosnkiem, pieprzem, solą i zielem angielskim . Wszystko powinno delikatnie pykać przez 3 godziny. Kiedy czas dobiegnie końca, garnek zdejmujemy z ognia.
Wyjmujemy mięso oraz warzywa, a sam wywar przecedzamy i ponownie gotujemy. W tym samym czasie mięso odrywamy od kości, natomiast warzywa kroimy na kawałki . Rozdrobnione składniki dodajemy do wywaru i przelewamy do miseczek.
Zimne nóżki po wystygnięciu umieszczamy w lodówce. Po pewnym czasie specjał powinien osiągnąć konsystencję galaretki. Najlepiej zajadać go z ogórkami kiszonymi, chrzanem i musztardą. Godny uwagi jest również przepis na obłędną karkówkę .
Canva / JoannElle
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Mniam Mniam