Ile smażyć schabowego?
Kotlety schabowe to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Kotlety wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i smażenia, aby były soczyste, miękkie, a panierka chrupiąca i nie odklejała się od mięsa. Jak przygotować schabowe? Na czym i ile smażyć schabowego, aby był najsmaczniejszy?
Kotlety schabowe teoretycznie są proste w przygotowaniu, jednak jeśli nie zastosujesz poniższych zasad, kotlety będą suche, twarde, a panierka odklei się od mięsa lub będzie spalona. Na kotlety wybieraj schab najwyższej jakości, pokrój go na kawałki i każdy z nich mocno rozbij tłuczkiem do mięsa. Dobrze rozbite kotlety wyjdą za każdym razem.
Kotlety oprósz z każdej strony solą i pieprzem, następnie włóż do miski, dodaj pół posiekanej cebuli i zalej mlekiem. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na 2 godziny przed smażeniem, a schabowe będą idealnie doprawione i niezwykle soczyste w środku.
Kotlety przed smażeniem panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Nie pomijaj mąki, ponieważ tworzy dodatkową warstwę ochronną mięsa i dzięki niej kotlety również się nie wysuszą, a panierka będzie o wiele lepiej trzymać się schabu.
Kotlety schabowe z tłuczonymi ziemniakami i kapustą zasmażaną to propozycja na tradycyjny polski obiad. Do schabowych możesz upiec również frytki i podać z ulubioną surówką, każda wersja z delikatnym i soczystym mięsem będzie smakować wszystkim.
Ile smażyć schabowego?
Kotlety schabowe smaż wyłącznie na tłuszczu o wysokiej temperaturze smażenia. Wykorzystaj masło klarowane, smalec lub olej rzepakowy. Smażenie schabowych na smalcu znacznie podkreśla ich smak, dlatego też szczególnie polecam ten rodzaj tłuszczu.
Kotlety schabowe smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka będzie miała złocisty kolor, zbyt długie smażenie przypali bułkę tartą, która odklei się od mięsa, a sam kotlet będzie suchy i twardy.