Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ile smażyć schabowego?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.12.2021 01:00

Ile smażyć schabowego?

Ile smażyć schabowego?
canva/gbh007

Kotlety schabowe to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Kotlety wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i smażenia, aby były soczyste, miękkie, a panierka chrupiąca i nie odklejała się od mięsa. Jak przygotować schabowe? Na czym i ile smażyć schabowego, aby był najsmaczniejszy?

Kotlety schabowe teoretycznie są proste w przygotowaniu, jednak jeśli nie zastosujesz poniższych zasad, kotlety będą suche, twarde, a panierka odklei się od mięsa lub będzie spalona. Na kotlety wybieraj schab najwyższej jakości, pokrój go na kawałki i każdy z nich mocno rozbij tłuczkiem do mięsa. Dobrze rozbite kotlety wyjdą za każdym razem.

Kotlety oprósz z każdej strony solą i pieprzem, następnie włóż do miski, dodaj pół posiekanej cebuli i zalej mlekiem. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na 2 godziny przed smażeniem, a schabowe będą idealnie doprawione i niezwykle soczyste w środku.

Kotlety przed smażeniem panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Nie pomijaj mąki, ponieważ tworzy dodatkową warstwę ochronną mięsa i dzięki niej kotlety również się nie wysuszą, a panierka będzie o wiele lepiej trzymać się schabu.

Kotlety schabowe z tłuczonymi ziemniakami i kapustą zasmażaną to propozycja na tradycyjny polski obiad. Do schabowych możesz upiec również frytki i podać z ulubioną surówką, każda wersja z delikatnym i soczystym mięsem będzie smakować wszystkim.

Ile smażyć schabowego?

Kotlety schabowe smaż wyłącznie na tłuszczu o wysokiej temperaturze smażenia. Wykorzystaj masło klarowane, smalec lub olej rzepakowy. Smażenie schabowych na smalcu znacznie podkreśla ich smak, dlatego też szczególnie polecam ten rodzaj tłuszczu.

Smalec do smażenia kotletów

Kotlety schabowe smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka będzie miała złocisty kolor, zbyt długie smażenie przypali bułkę tartą, która odklei się od mięsa, a sam kotlet będzie suchy i twardy.