Smakosze.pl
Jabłka pieczone z płatkami owsianymi

pixabay.com

Przepis na jabłka pieczone z płatkami owsianymi

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Jabłka pieczone z płatkami owsianymi to bardzo zdrowy, przepyszny i dietetyczny przepis na deser. Dodatkowo jest wegetariański oraz łatwy do przygotowania. Najlepiej smakuje podawany z jogurtem naturalnym i wanilią. Jak przygotować jabłka pieczone z płatkami owsianymi ?

Jabłka pieczone z płatkami owsianymi - składniki

  • 2 jabłka np. odmiany szara reneta,

  • sok z cytryny lub limonki,

  • 4 łyżki płatków owsianych,

  • 2 orzechy włoskie,

  • 1 łyżka suszonej żurawiny,

  • 2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • wanilia,

  • jogurt naturalny.

undefined

Przygotowanie jabłek pieczonych z płatkami owsianymi 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Zetnij wierzch jabłek, wydrąż ogryzek, uważając aby nie przeciąć brzegów i skórki jabłek.

Wymieszaj płatki owsiane z żurawiną, cynamonem, wanilią i włóż do środka. Skrop sokiem z limonki lub cytryny.

Na wierzch połóż pokrojone orzechy i polej syropem lub posyp cukrem. Przykryj "pokrywką" z jabłka i wstaw do piekarnika.

Piecz przez ok. 30 minut, ale dokładna długość pieczenia zależy od stopnia dojrzałości jabłek, trzeba po prostu sprawdzać.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

filet z kurczaka z patelni

Przepisy

Soczysty filet z kurczaka z patelni. Błyskawiczny, pożywny obiad dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem. Sekretem jest 1 popularne warzywo, hit lata

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa z kalafiora nigdy nie była tak smaczna. Sekretem są pieczone warzywa i aromatyczne kurki

Czytaj więcej >

Przepisy

Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszne i treściwe placuszki z twarogu. Krakowski przysmak „małdrzyki” smakuje niczym miniaturowy sernik

Czytaj więcej >

Przepisy

Dziadek nauczył go robić pierogi ruskie z falbankami. Do farszu dorzuca boczek, są obłędne

Czytaj więcej >