jajecznica
Pixabay / Maky_)rel

Jak przyrządzić idealną jajecznicę? Sięgnij po aromatyczną przyprawę

Szukasz pomysłu na śniadanie? Poza wymyślnymi daniami, warto sięgnąć po klasykę. Jak zrobić idealną jajecznicę? Nie ma nic prostszego! Dobrym pomysłem jest wzbogacenie dania o pewną aromatyczną przyprawę - ziele angielskie.

Jajecznica na śniadanie nie ma sobie równych. Puszysta, maślana, na boczku lub cebuli smakuje chyba wszystkim, a każdy ma swoją ulubioną wersję tego sycącego śniadaniowego dania. Znamy chyba tysiące dodatków, które sprawiają, że niepozorne jajka z patelni zyskują wspaniały smak, ale czasem technika smażenia ma ogromny wpływ na smak jajecznicy.

W jaki sposób ugotować jajecznicę idealną? Poniżej zdradzamy najlepszy możliwy przepis. Zachęcamy do sięgnięcia po ziele angielskie. Aromatyczna przyprawa podkręci jej smak śniadania.

Jakiś czas temu zdradzaliśmy, w jaki sposób to danie gotuje sama Magda Gessler. Gwiazda sięgnęła po wielki sezonowy przysmak. Dziś zdradzamy, krok po kroku, jak zrobić idealną jajecznicę. Przeczytaj i od razu wypróbuj!

Jajecznica idealna - krok po kroku

Wiele osób zadaje sobie pytanie, z ilu jaj powinno zrobić jajecznicę. Wszystko zależy od waszych możliwości, ale przyjmuje się, że porcja dla jednej osoby składa się z 2-3 jajek. Wszystko zależy jednak od apetytu! Poniżej zdradzamy, najlepszy przepis na jajecznicę.

Kawa ze „złotym mlekiem” niesamowicie wpływa na odporność. Zrobisz ją z produktów, które masz w kuchniKawa ze „złotym mlekiem” niesamowicie wpływa na odporność. Zrobisz ją z produktów, które masz w kuchniCzytaj dalej

Składniki:

  • 2-3 średnie jajka
  • łyżka masła
  • świeża natka pietruszki
  • ziele angielskie (mielone)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Wbij jajka do oddzielnego naczynia. Wymieszaj żółtko z białkiem tak, aby stworzyły jednobarwny płyn. Następnie, przygotowuj patelnię. Wyłóż na nią łyżkę masła i je podgrzej. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całej powierzchni patelni.

Wylej jajka na patelnię. Od razu wymieszaj je łyżką lub szpatułką. Zapobiegniesz w ten sposób zbyt szybkiego ścięcia jajek i będziesz mógł kontrolować ich konsystencję. Cały czas mieszaj jajecznicę. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej przyprawy: sól, pieprz i zmielone zioło angielskie.

Po ścięciu się jajek do odpowiadającej struktury odstaw patelnię z płomienia i jeszcze przez chwilę mięszaj. Lekko schłodzisz w ten sposób jajecznicę i zapobiegniesz jej dalszemu ścinaniu (gęstnieniu).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Następny artykuł