Smakosze.pl
Najlepsza jajecznica

Pixabay / licencja: CC 0

Jajka na jajecznicę wylewamy na zimną czy rozgrzaną patelnię?

26 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajecznica nie wydaje się potrawą, która może sprawić jakikolwiek kłopot - każdy przygotowuje ją w końcu od lat. Okazuje się jednak, że nawet tak banalna czynność może wywołać pewną konsternację. Patelnia przed wylaniem jajek ma być rozgrzana czy z

Jajecznica to częsty towarzysz wczesnych poranków. Łatwość, z jaką można ją sporządzić, sprawia, że większość z nas wybiera ją na śniadanie. Pożywność i pyszny smak są dodatkowymi atutami, które zachęcają smakoszy do gotowania.

Jajka wypełnione są praktycznie wszystkimi enzymami, które konieczne są do optymalnej pracy całego ludzkiego organizmu - dlatego wielu dietetyków w obecnych czasach zachęca do jedzenia ich przez ludzi, niemających żadnych problemów z układem krwionośnym. 

Jajecznica nie taka prosta w wykonaniu?

Choć danie to jest pyszne i pełne pozytywnych substancji odżywczych, sposób przygotowania może wywołać nie lada konsternację. Masę jajeczną należy wylewać na zimną czy gorącą patelnię? Duża część z nas korzysta z drugiej opcji, dzięki czemu oszczędzają czas. Prawda jest jednak zupełnie inna.

Jeden z najpopularniejszych szefów kuchni i restauratorów. Gordon Ramsay uważa, że jajecznica powinna być gotowana na zimnej patelni. Tylko tak można uzyskać kremową konsystencję, która jest tak dużą częścią doskonałej przyjemności podczas jedzenia. 

Szybkie i gwałtowne ścięcie jajka, jakie jest obecne przy uprzednio nagrzanej patelni, sprawia, że posiłek zaczyna być złożony z dużych kawałków ugotowanego jajka. I choć nie tracimy przez to żadnych wartości odżywczych, można przygotować ją o wiele lepiej. 

Jak zrobić najlepszą jajecznicę?

Po pierwsze wlej jajka na zimną patelnię z warstwą teflonu. Postaw ją na średnim gazie i powoli zacznij całość podgrzewać. Nie rozpuszczaj wcześniej masła, tylko dodaj je wraz z jajkami na chłodny metal. Pamiętaj o ciągłym powolnym mieszaniu. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różni się barszcz biały od klasycznego żurku. Tutaj z kolei prezentujemy zalety, jakie płyną ze spożywania długo pieczonego czosnku.

Gdy zauważysz, że jajka zaczynają się bardzo szybko ścinać, zmniejsz ogień, a patelnie na chwilę ściągnij z palnika. W tym momencie bardzo ważne jest energiczne mieszanie - dzięki niemu można wprowadzić dużo powietrza do jajek i wytworzyć smaczny krem. 

Gotową jajecznicę dopraw pieprzem i solą na sam koniec. Sól działa bowiem negatywnie na jajka i dodana zbyt wcześnie sprawia, że stają się one gumowate i gąbczaste. Tak ugotowane jajka doskonale smakują ze świeżo podpieczonym tostem i zaparzoną kawą z mlekiem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
Pokrzywy

Porady

Prosty sposób na odżywczy nawóz z pokrzywy

Czytaj więcej >
Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >