Najlepsza jajecznica
Pixabay / licencja: CC 0

Jajka na jajecznicę wylewamy na zimną czy rozgrzaną patelnię?

Jajecznica nie wydaje się potrawą, która może sprawić jakikolwiek kłopot - każdy przygotowuje ją w końcu od lat. Okazuje się jednak, że nawet tak banalna czynność może wywołać pewną konsternację. Patelnia przed wylaniem jajek ma być rozgrzana czy zimna? Gordon Ramsay twierdzi, że najlepszym rozwiązaniem jest rozgrzewanie patelni dopiero po wlaniu jajek.

Jajecznica to częsty towarzysz wczesnych poranków. Łatwość, z jaką można ją sporządzić, sprawia, że większość z nas wybiera ją na śniadanie. Pożywność i pyszny smak są dodatkowymi atutami, które zachęcają smakoszy do gotowania.

Jajka wypełnione są praktycznie wszystkimi enzymami, które konieczne są do optymalnej pracy całego ludzkiego organizmu - dlatego wielu dietetyków w obecnych czasach zachęca do jedzenia ich przez ludzi, niemających żadnych problemów z układem krwionośnym.

Jajecznica nie taka prosta w wykonaniu?

Choć danie to jest pyszne i pełne pozytywnych substancji odżywczych, sposób przygotowania może wywołać nie lada konsternację. Masę jajeczną należy wylewać na zimną czy gorącą patelnię? Duża część z nas korzysta z drugiej opcji, dzięki czemu oszczędzają czas. Prawda jest jednak zupełnie inna.

Jeden z najpopularniejszych szefów kuchni i restauratorów. Gordon Ramsay uważa, że jajecznica powinna być gotowana na zimnej patelni. Tylko tak można uzyskać kremową konsystencję, która jest tak dużą częścią doskonałej przyjemności podczas jedzenia.

Na co należy zwracać uwagę przy zakupie mięsa mielonego?Na co należy zwracać uwagę przy zakupie mięsa mielonego?Czytaj dalej

Szybkie i gwałtowne ścięcie jajka, jakie jest obecne przy uprzednio nagrzanej patelni, sprawia, że posiłek zaczyna być złożony z dużych kawałków ugotowanego jajka. I choć nie tracimy przez to żadnych wartości odżywczych, można przygotować ją o wiele lepiej.

Jak zrobić najlepszą jajecznicę?

Po pierwsze wlej jajka na zimną patelnię z warstwą teflonu. Postaw ją na średnim gazie i powoli zacznij całość podgrzewać. Nie rozpuszczaj wcześniej masła, tylko dodaj je wraz z jajkami na chłodny metal. Pamiętaj o ciągłym powolnym mieszaniu.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różni się barszcz biały od klasycznego żurku. Tutaj z kolei prezentujemy zalety, jakie płyną ze spożywania długo pieczonego czosnku.

Gdy zauważysz, że jajka zaczynają się bardzo szybko ścinać, zmniejsz ogień, a patelnie na chwilę ściągnij z palnika. W tym momencie bardzo ważne jest energiczne mieszanie - dzięki niemu można wprowadzić dużo powietrza do jajek i wytworzyć smaczny krem.

Gotową jajecznicę dopraw pieprzem i solą na sam koniec. Sól działa bowiem negatywnie na jajka i dodana zbyt wcześnie sprawia, że stają się one gumowate i gąbczaste. Tak ugotowane jajka doskonale smakują ze świeżo podpieczonym tostem i zaparzoną kawą z mlekiem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł