Smakosze.pl
Jajka jako niecodzienna mikstura

Pixabay / Pexels

Niesamowite zastosowanie jajka. Zrobisz z niego domowy preparat, który złagodzi ból kolan i stawów

27 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka znajdziemy niemal w każdej kuchni. Niektórzy smakosze codziennie zajadają ten przysmak. Okazuje się, że można go wykorzystać w bardziej niekonwencjonalny sposób. Wystarczy, że jajka przekształcimy w niezwykłą miksturę, która pom

Nie od dziś wiadomo, że jajka należą do grona bardzo pożywnych specjałów. Nie bez powodu tak często lądują na naszych stołach podczas śniadań. Tym razem jajka pomogą w przypadku uciążliwej przypadłości, która dotyka wiele osób.

Jajka na ból stawów

Jajka niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Idealnym przykładem jest, chociażby przepis na jajecznicę z niezwykłymi dodatkami. Jednak niepozorne smakołyki posiadają jeszcze inne zastosowanie, z którego niewiele osób zdaje sobie sprawę.

Bez wątpienia jajka odgrywają istotną rolę w kulinariach. Bez ich dodatku nie mogłoby się obejść wiele wyśmienitych potraw. Jajka same w sobie są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Okazuje się, że mogą nam one pomóc w przypadku bólu kolan i innych stawów.

Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Smak Dnia, jajka wzmacniają tkankę stawową, więzadła i kości w miejscu zapalenia. Oczywiście najlepiej skorzystać z metod proponowanych przez medycynę konwencjonalną, jednak nie zaszkodzi również wypróbować mikstury na bazie jajka.

Jajka odgrywają ważną rolę w miksturze na ból stawów. Oprócz nich wykorzystamy inny popularny składnik kuchenny. Przygotowanie specyfiku jest banalnie proste i każdy sobie z nim poradzi. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 2 jajka

  • 15 g soli

  • gaza

  • bandaż elastyczny

Jak jajka przekształcić w specyfik na ból stawów?

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka. Wzbogacamy je o sól i starannie mieszamy. Po chwili preparat jest już gotowy. Namaczamy w nim gazę i przykładamy do bolącego stawu. Taki okład owijamy bandażem elastycznym.

Okład trzymamy na bolącym miejscu przez minimum 40 minut. W tym czasie jajka powinny dostarczyć niezbędnych minerałów, a sól za sprawą magnezu złagodzi stan zapalny i ból. Oczywiście w przypadku problemów zdrowotnych należy skontaktować się z lekarzem i nie rozwiązywać ich na własną rękę.

Nie da się ukryć, że jajka wykorzystane w ten sposób mogą okazać się bardzo pomocne. Jednak najlepiej po prostu je zajadać. Wówczas nasz organizm zyska wiele składników odżywczych. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka na miękko.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smak Dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >