Niesamowite zastosowanie jajka. Zrobisz z niego domowy preparat, który złagodzi ból kolan i stawów
Nie od dziś wiadomo, że jajka należą do grona bardzo pożywnych specjałów. Nie bez powodu tak często lądują na naszych stołach podczas śniadań. Tym razem jajka pomogą w przypadku uciążliwej przypadłości, która dotyka wiele osób.
Jajka na ból stawów
Jajka niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Idealnym przykładem jest, chociażby przepis na jajecznicę z niezwykłymi dodatkami. Jednak niepozorne smakołyki posiadają jeszcze inne zastosowanie, z którego niewiele osób zdaje sobie sprawę.
Bez wątpienia jajka odgrywają istotną rolę w kulinariach. Bez ich dodatku nie mogłoby się obejść wiele wyśmienitych potraw. Jajka same w sobie są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Okazuje się, że mogą nam one pomóc w przypadku bólu kolan i innych stawów.
Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Smak Dnia, jajka wzmacniają tkankę stawową, więzadła i kości w miejscu zapalenia. Oczywiście najlepiej skorzystać z metod proponowanych przez medycynę konwencjonalną, jednak nie zaszkodzi również wypróbować mikstury na bazie jajka.
Jajka odgrywają ważną rolę w miksturze na ból stawów. Oprócz nich wykorzystamy inny popularny składnik kuchenny. Przygotowanie specyfiku jest banalnie proste i każdy sobie z nim poradzi. Jakie produkty będą nam potrzebne?
2 jajka
15 g soli
gaza
bandaż elastyczny
Jak jajka przekształcić w specyfik na ból stawów?
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka. Wzbogacamy je o sól i starannie mieszamy. Po chwili preparat jest już gotowy. Namaczamy w nim gazę i przykładamy do bolącego stawu. Taki okład owijamy bandażem elastycznym.
Okład trzymamy na bolącym miejscu przez minimum 40 minut. W tym czasie jajka powinny dostarczyć niezbędnych minerałów, a sól za sprawą magnezu złagodzi stan zapalny i ból. Oczywiście w przypadku problemów zdrowotnych należy skontaktować się z lekarzem i nie rozwiązywać ich na własną rękę.
Nie da się ukryć, że jajka wykorzystane w ten sposób mogą okazać się bardzo pomocne. Jednak najlepiej po prostu je zajadać. Wówczas nasz organizm zyska wiele składników odżywczych. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka na miękko.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Po krzywych burakach kolejna wielka akcja Lidla z innym warzywem. Powodem zbyt obfite plony
Nie ma skali, żeby opisać jak cudowne wychodzą pierogi ruskie z przepisu z 1920 roku
Źródło: Smak Dnia