Smakosze.pl Przepisy Jajko i szczawiowa - idealne połączenie nie tylko smakowe
peredniankina, Getty Images

Jajko i szczawiowa - idealne połączenie nie tylko smakowe

8 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa szczawiowa podana z jajkiem jest połączeniem idealnym - w szczawiu obecny jest kwas szczawiowy, który zmniejsza przyswajalność wapnia . Duże stężenie tego minerału w jajkach sprawia, że szkodliwe działanie szczawiu jest częściowo neutralizowane. Nie można także zapomnieć o dodaniu śmietany, która podobnie jak jaja, posiada sporo wapnia.

Zupa szczawiowa jest letnią klasyką, tak uwielbianą, jak znienawidzoną. Intensywny kwaśny smak nie pasuje każdemu, jednak miłośnicy dania nie potrafią się mu oprzeć. Jeśli jesteś jednym z nich, pamiętaj, aby do talerza ze szczawiową dodać pokaźną łyżkę śmietany i przynajmniej jedno jajko.

Kwas szczawiowy, obecny w szczawiu, źle wpływa na przyswajalność magnezu i wapnia, może powodować powstawanie kamieni nerkowych, podrażnia śluzówkę żołądka i wywołuje stany zapalne w stawach. Wapń przyswajany z jajka i śmietany może wpłynąć na negatywne efekty jedzenia szczawiu, dlatego zawsze trzeba pamiętać o dodaniu ich do tej zupy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na zupę szczawiową

Składniki:

  • 500 g szczawiu

  • dwie marchewki

  • jedna pietruszka

  • nać pietruszki

  • pół selera

  • pół pora

  • pół opakowania śmietany do zupy

  • sól

  • pieprz

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • tymianek

  • 8 ziemniaków

  • 4 jajka

Zacznij od dokładnego umycia marchewki, pietruszki, selera, pora, szczawiu oraz ziemniaków. Obierz wszystkie warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki. Szczaw trzymaj w osobnej misce, z dala od innych produktów.

Marchewkę, pora, pietruszkę i selera wrzuć do garnka, zalej wodą i postaw na średnim gazie. Cebulę obierz z wierzchniej skórki, opal ją nad gazem i również wrzuć do garnka. Gotuj bulion, aż warzywa całkowicie zmiękną.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Do zupy wrzuć ziemniaki. Szczaw podsmaż na patelni z masłem. Ugotuj jajka na twardo. Do zupy dodaj wszystkie przyprawy oraz zahartowaną śmietanę. Podając zupę, wrzuć do głębokiego talerza po jednym jajku, Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T091821.257
undefined

Źródło: peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps.pl; wprostysposob.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy