Jak długo może stać w lodówce sałatka jarzynowa? Większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy
Jeśli do niedojedzonych potraw ze świątecznego stołu zalicza się sałatka jarzynowa, lepiej nie przechowywać jej zbyt długo. Niektóre jej składniki sprawiają, że nie jest to produkt do zbyt długiego przechowywania.
Jak długo przechowywać sałatkę
Sałatka jarzynowa nie wygląda na przesadnie delikatną potrawę. Składa się w większości z gotowanych warzyw, a masa przyprawiona majonezem wydaje się stabilna.
Niestety, pozory mylą. Niektóre składniki sprawiają, że sałatka jarzynowa szybko się psuje i niedojedzone resztki nadają się do wyrzucenia czasem już po kilku godzinach.
1 błąd w przechowywaniu i żurek natychmiast się zepsuje. Unikaj jak ogniaDodatki do sałatki szybko się psują
Problematycznych jest kilka dodatków, które zawsze umieszczamy w naszej sałatce. I nie chodzi nawet o majonez, chociaż ten dość łatwo przysycha i sprawia, że nasza potrawa wygląda nieprzesadnie apetycznie.
Znacznie większym problemem są jednak gotowane jajka. Znów: nie wyglądają one na składnik nadmiernie wrażliwy na zepsucie, a jednak. Nawet jajko na twardo nadaje się do zjedzenia zaledwie przez najwyżej dwie doby od przygotowania.
Cebula psuje sałatkę
Jeszcze większym problemem jest jednak cebula, która może zacząć fermentować już po kilku godzinach. Jeśli więc w naszej sałatce znajduje się świeża cebula (a któraż ją pomija!), lepiej nie zostawiać jej nawet na następny dzień.
Niestety, procesów zepsucia nie spowalnia nawet w dużym stopniu lodówka. Problem pogłębia zaś używanie zanieczyszczonych sztućców (np. takich, którymi już jedliśmy). Warto doliczyć też czas, przez który sałatka leżała w lodówce zanim w ogóle trafiła na stół.
To oczywiście nie są powody, by rezygnować z tego przysmaku. Sprawdź przepis na rewelacyjną sałatkę jarzynową w 10 minut. Dowiedz się też, czego do sałatki nie poleca Magda Gessler.