1 błąd w przechowywaniu i żurek natychmiast się zepsuje. Unikaj jak ognia
Zostało ci za dużo żurku po świętach? Nie wylewaj, a dowiedz się, jak go odpowiednio przechować, aby się nie zepsuł. Wielu ludzi popełnia jeden błąd i ich żurek nie nadaje się do spożycia. Z tą wiedzą nigdy go nie popełnisz.
Nie może go zabraknąć
Żurek to zupa, bez której nie wyobrażamy sobie świat wielkanocnych. Wszyscy uwielbiają tę zupę tak bardzo, że zawsze gotuje się jej nieco więcej. Oczywiście nie jest to nic złego. Błędem jest jednak nieodpowiednie przechowywanie zupy.
Wielu z nas wciąż nie wie, jak zrobić to dobrze. Źle przechowywana jest podatna na zepsucie, a co za tym idzie na zmarnowanie. A to wielka szkoda pozbywać się tak pysznej zupy. Dlatego dowiedz się, jakiego błędu nie popełniać oraz jak robić to odpowiednio.
Dziadek zalewał je wrzątkiem i pił po wielkanocnym śniadaniu. Nie miał żadnych problemów z trawieniemJeden błąd może wiele kosztować
Najlepszą metodą przechowywania jest oczywiście, umieszczenie zupy w lodówce. Nie wystarczy tylko umieścić gara zupy w lodówce i gotowe. Wielu popełnia jeden błąd. Nieprzykryty garnek z zupą przyspieszy jego zepsucie. Dzieje się tak przez to, że intensywne zapachy w lodówce łączą się oraz przez przyspieszony proces fermentacyjny, czyli popularne kiśnięcie.
Jak przechowywać żurek?
Istnieje kilka sposobów jak temu zaradzić. Jeżeli zamierzasz przechowywać zupę w garnku, zadbaj o to, aby była szczelnie przykryta. Zdecydowanie lepszą metodą jest przechowywanie żurku w słoikach. W tym celu ostudzoną zupę przelej do słoików, a następnie szczelnie je zamknij i w temperaturze pokojowej umieść w lodówce. Tą metodą możesz przechowywać ją nawet 3 dni.
Niektórzy polecają żurek zamrozić. To dobra opcja i na pewno przedłuży żywotność zupy. Pamiętaj tylko, że jeżeli w twojej świątecznej zupie znajdują się ziemniaki, to nie można jej mrozić. Zastosuj te metody na święta i ciesz się świeżością zupy.