Smakosze.pl

Pixabay /ulleo

Jak długo powinno się gotować kapustę na gołąbki?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Chociaż gołąbki z pozoru nie należą do zbyt skomplikowanych dań, to warto poznać kilka tricków, które sprawią, że zawsze będziemy cieszyć się ich idealnym smakiem. Ogromne znaczenie w ich przyrządzeniu ma między innymi czas gotowania kapusty.

Jak długo powinno gotować się kapustę na gołąbki?

Kapusta jest prawdopodobnie najważniejszym składnikiem gołąbków. Zgodnie z przepisem należy ją najpierw umieścić w garnku z wrzątkiem. Powinien on dokładnie przykryć główkę warzywa.

Kolejnym krokiem jest gotowanie kapusty. Zdaniem ekspertów trzeba na to poświęcić dokładnie 10 minut. Po tym czasie należy ją wyciągnąć i przygotować do kolejnych czynności. Tak przygotowana kapusta będzie miękka i nie za bardzo rozgotowana.

Warto podkreślić, że chociaż najczęściej do przygotowania gołąbków używa się białej kapusty, to można użyć do tego również innych odmian tego warzywa m.in. kapusty włoskiej, pekińskiej lub nawet liści winogron. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przygotowując to danie?

Jak poradzić sobie z zawijaniem gołąbków?

Każdy doświadczony miłośnik kuchni doskonale wie, jak powinno się zabrać do tej czynności. Jednak być może czytają nas osoby, które dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem i potrzebują cennych wskazówek w tym temacie.

Po wystudzeniu kapusty powinniśmy obrać ją z liści, a z każdego liście usunąć jego zgrubiałą część. Następnie musimy uformować farsz na małe kotlety, ułożyć na brzegu liścia i zawinąć tak jak krokiety. Poniżej podajemy przepis na klasyczny farsz na gołąbki.

Przepis na farsz na gołąbki

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa

  • 100 g ryżu

  • 2 cebule

  • sól i pieprz do smaku

  • łyżeczka oregano

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób wykonania:

Mięso mielone łączymy w misce z ugotowanym ryżem i startą na tarce cebulą. Masę doprawiamy do smaku przyprawami i formujemy z nich niewielkie kotlety, a następnie zawijamy w liście kapusty.

Gołąbki pieczemy przez około 60 minut w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Danie wybornie smakuje polane pomidorowym sosem.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na gołąbki. Podawaliśmy m.in. recepturę na to danie autorstwa Jakuba Kuronia oraz wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Radio Zet/ Kuchnia WP/ Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >