Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego czosnek można zjeść 10 minut po jego pokrojeniu?
Monika Dec
Monika Dec 24.04.2021 02:00

Dlaczego czosnek można zjeść 10 minut po jego pokrojeniu?

czosnek
Pixabay /Skyradar

Czosnek to warzywo, które znalazło wszechstronne wykorzystanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Nie bez powodu jest on uważany za silny naturalny antybiotyk. Nasze babcie robiły z niego prozdrowotne mikstury oraz syropy, które miały nam pomóc w czasie przeziębień. Przepis na jeden z nich podawaliśmy w tym artykule.

Dodając czosnek do potraw, warto pamiętać o kilku zasadach. Warzywo ma w sobie ogrom cennych właściwości i warto z nich skorzystać. Okazuje się, że ważny jest między nimi czas jego spożycia.

Jak jeść czosnek, aby czerpać z jego prozdrowotnych właściwości?

Mało kto wie, że dopiero krojąc lub siekając czosnek, aktywujemy w nim działanie jego antybakteryjnych substancji. Im bardziej rozdrobnimy to warzywo, tym zyska on jeszcze mocniejsze działanie.

Tuż po rozdrobnieniu czosnku, nie powinniśmy jednak od razu brać go do ust ani poddawać obróbce termicznej. Warzywo potrzebuje dokładnie 10 minut, aby dosłownie "uaktywniło" się jego pożądane dla naszego organizmu działanie. Jakie są zalety czosnku?

Zalety czosnku

Czosnek to wszechstronne warzywo, które pomoże naszemu organizmowi w różnych dolegliwościach. Roślina wzmocni naszą odporność i zapobiegnie rozwojowi przeziębienia lub grypy. Doskonale radzi sobie również z infekcjami górnych dróg oddechowych.

Warzywo zwiększa wydzielanie żółci, co przyśpiesza trawienie i pobudza pracę jelit. Dlatego warto dodawać, go do przeróżnych potraw. Dodatkowo czosnek korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. W jakich sytuacjach powinniśmy jednak ograniczyć jego spożywanie?

Przeciwskazania do spożywania czosnku

W kilku przypadkach należy zrezygnować z częstego sięgania po czosnek. O ile jeden ząbek nie wydaje się być szkodliwy, to regularne sięganie po to warzywo może przynieść sporo niepożądanych konsekwencji. Powinniśmy ograniczyć jedzenie tego warzywa gdy, cierpimy na cukrzycę, mamy problemy ze zbyt niskim ciśnieniem oraz nadwrażliwym układem pokarmowym.

W razie wszelkich wątpliwości warto skonsultować się z odpowiednim lekarzem lub dietetykiem. Dzięki temu zyskamy wiedzę czy możemy od czasu do czasu sięgać po czosnek, czy też lepiej z niego zrezygnować.

Więcej na temat dobroczynnych zalet czosnku dowiesz się z tego artykułu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Czosnek