Smakosze.pl

Pixabay /Skyradar

Dlaczego czosnek można zjeść 10 minut po jego pokrojeniu?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Czosnek to warzywo, które znalazło wszechstronne wykorzystanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Nie bez powodu jest on uważany za silny naturalny antybiotyk. Nasze babcie robiły z niego prozdrowotne mikstury oraz syropy, które miały nam pomóc w czasie przeziębień. Przepis na jeden z nich podawaliśmy w tym artykule .

Dodając czosnek do potraw, warto pamiętać o kilku zasadach. Warzywo ma w sobie ogrom cennych właściwości i warto z nich skorzystać. Okazuje się, że ważny jest między nimi czas jego spożycia.

Jak jeść czosnek, aby czerpać z jego prozdrowotnych właściwości?

Mało kto wie, że dopiero krojąc lub siekając czosnek, aktywujemy w nim działanie jego antybakteryjnych substancji. Im bardziej rozdrobnimy to warzywo, tym zyska on jeszcze mocniejsze działanie.

Tuż po rozdrobnieniu czosnku, nie powinniśmy jednak od razu brać go do ust ani poddawać obróbce termicznej. Warzywo potrzebuje dokładnie 10 minut, aby dosłownie "uaktywniło" się jego pożądane dla naszego organizmu działanie. Jakie są zalety czosnku?

Zalety czosnku

Czosnek to wszechstronne warzywo, które pomoże naszemu organizmowi w różnych dolegliwościach. Roślina wzmocni naszą odporność i zapobiegnie rozwojowi przeziębienia lub grypy. Doskonale radzi sobie również z infekcjami górnych dróg oddechowych.

Warzywo zwiększa wydzielanie żółci, co przyśpiesza trawienie i pobudza pracę jelit. Dlatego warto dodawać, go do przeróżnych potraw. Dodatkowo czosnek korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. W jakich sytuacjach powinniśmy jednak ograniczyć jego spożywanie?

Przeciwskazania do spożywania czosnku

W kilku przypadkach należy zrezygnować z częstego sięgania po czosnek. O ile jeden ząbek nie wydaje się być szkodliwy, to regularne sięganie po to warzywo może przynieść sporo niepożądanych konsekwencji. Powinniśmy ograniczyć jedzenie tego warzywa gdy, cierpimy na cukrzycę, mamy problemy ze zbyt niskim ciśnieniem oraz nadwrażliwym układem pokarmowym.

W razie wszelkich wątpliwości warto skonsultować się z odpowiednim lekarzem lub dietetykiem. Dzięki temu zyskamy wiedzę czy możemy od czasu do czasu sięgać po czosnek, czy też lepiej z niego zrezygnować.

Więcej na temat dobroczynnych zalet czosnku dowiesz się z tego artykułu .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >