Jak długo smażyć kanie?
Kanie to duże, sezonowe grzyby, które w chrupiącej, złocistej panierce smakują rewelacyjnie i są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów. Przygotujesz je na kolację, lunch lub nawet obiad z ulubionymi dodatkami. Jak oczyścić kanie przed smażeniem? Jak długo smażyć kanie?
Kanie to smaczne grzyby, które możemy zbierać od lipca do października. Jeśli jednak nie jesteś zapalonym grzybiarzem i nie masz doświadczenia w zbieraniu kani i innych grzybów, lepiej kupić je w sprawdzonym miejscu. Kanie przypominają bowiem muchomory sromotnikowe, które stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.
Kapelusze kani uchodzą za prawdziwy przysmak. Duże kawałki grzybów obtoczone w mące, jajku i bułce tartej, następnie podsmażone na oleju, są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są równie smaczne i bardzo pożywne.
Przed smażeniem dokładnie oczyść grzyby. Kapelusze kani posiadają blaszki, dlatego też do czyszczenia wykorzystaj cienki pędzelek, aby dobrze wybrać ziarenka ziemi i piasku, które mogą znajdować się między płatami grzyba.
Kanie smażone podaj z grzankami lub aromatycznym sosem cebulowym, który doskonale łączy się z ich smakiem.
Jak długo smażyć kanie?
Kanie smaż na tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, np. na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub smalcu. Smażenie grzybów podziel na dwa etapy, dzięki czemu kanie będą idealnie przygotowane.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Kanie na początku smaż na średniej mocy palnika przez 3-4 minuty, następnie zmniejsz temperaturę, obróć grzyby na patelni i dosmażaj kolejne 3 minuty. Kanie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.