Smakosze.pl Przepisy Jak doprawić grochówkę?
canva/MSPhotographic, Getty Images

Jak doprawić grochówkę?

29 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mówi się, że najlepsza grochówka to taka, w której łyżka po wbiciu stoi bez żadnych problemów. Konsystencja zupy jest bardzo istotna, jednak najbardziej docenia się smak, który można uzyskać poprzez dodanie odpowiednich przypraw i składników. Najważniejszą przyprawą jest majeranek, bez której grochowa zwyczajnie nie wyjdzie. Niżej pokazujemy najlepszy przepis, aby wykonać ją z łatwością.

Grochówka na wędzonych żeberkach jest prawdopodobnie najlepszą zupą do podania, gdy za oknem jest szaro, zimno i mokro, a my potrzebujemy czegoś do rozgrzanie. Grochowa wspaniale syci, a także dostarcza wiele ważnych substancji odżywczych, które dają energię na cały dzień.

Majeranek w tej zupie gra bardzo ważną rolę i z przypraw to właśnie jego czuć najmocniej. Poza nim warto dodać do niej także tymianek, lubczyk, kminek, czosnek w proszku, oregano oraz bazylię. Pamiętaj, żeby nie wrzucić ich wszystkich naraz, lecz wybrać tylko kilka - zbyt dużo przypraw negatywnie wpłynie na smak.

Przepis na klasyczną grochówkę

Składniki:

  • 2 szklanki łuskanego grochu

  • 250 g wędzonych żeberek

  • 1 marchewka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 por

  • 3-4 gałązki pietruszki

  • 500 g ziemniaków

  • 1 i1/2 łyżki majeranku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 100 g boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • sól

  • czarny pieprz

Gotowanie rozpocznij od namoczenia grochu w zimnej wodzie. Odstaw je na cały dzień, aby dobrze napęczniały. Po tym czasie odcedź go z wody, przepłucz, wrzuć do garnka oraz zalej dwoma litrami czystej wody. Dodaj pokrojone, obrane i umyte pora, pietruszkę oraz cebulę. Gotuj przez 30 minut.

Do wrzącej zupy wrzuć wędzone żeberka wieprzowe, liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych wprost do garnka. Resztę warzyw wyjmij z wywaru. Gotuj grochówkę do momentu, gdy mięso będzie wystarczająco miękkie, że będzie odchodzić od kości.

Na około 20 minut przed końcem gotowania wrzuć obrane, umyte i pokrojone w dużą kostkę kartofle, a także majeranek. Gdy pyrki staną się zupełnie miękkie, zupa jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o sposobie gotowania jarskich flaczków. Ten tekst zdradza przepis na wyborny rosół według Magdy Gessler.

Grochówka

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy