Smakosze.pl

canva/alexey_ds

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

15 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jak powinno się gotować młode ziemniaki? Mamy sprawdzony trik, który sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze i wartościowsze. Nie popełniaj więcej błędu i nie zalewaj ich zimną wodą, stracą bowiem wiele cennych składników. A i smak nie będzie taki, jak trzeba.

W sklepach i na straganach już pojawiły się młode ziemniaki. Czekaliśmy na nie z utęsknieniem, pamiętając smak zeszłorocznych.

Młode ziemniaki potrafią doskonale smakować. Wystarczy je tylko ugotować i podać np. z koperkiem i zsiadłym mlekiem. Choć gotowanie ziemniaków jest bardzo proste, trzeba jednak wiedzieć, jak najlepiej to zrobić.

Jak powinno się gotować młode ziemniaki?

Największym błędem, jaki popełniamy przy gotowaniu ziemniaków, jest gotowanie ich, począwszy od zimnej wody. Nigdy tak więcej nie róbcie. Zawsze zalewajcie je wrzątkiem, dzięki czemu na powierzchni ziemniaków szybko utworzy się "skorupka". Będzie ona ograniczała wymywanie z nich substancji smakowych i odżywczych.

Jednym słowem, wkładając ziemniaki do wrzątku lub nim zalewając, więcej wartościowych składników pozostanie w ich wnętrzu, a nie przeniknie do wody, którą i tak zwykle wylewamy.

Druga ważna rzecz, to obieranie ziemniaków. Jak zapewne już słyszeliście, najwięcej cennych składników warzyw i owoców znajduje się tuż pod ich skórką. I tak właśnie jest też z ziemniakami. Dlatego lepiej ich nie obierać, a jedynie dobrze wyszorować np. przy użyciu szorstkiej rękawiczki lub czystego druciaka. Można je też cienko obrać specjalnym nożykiem.

Istotne jest też, by do gotowania przeznaczyć ziemniaki o podobnej wielkości. Ewentualnie większe przekroić na pół, tak by wszystkie miały zbliżoną wielkość, a dzięki temu równomiernie się ugotowały.

Gotowanie ziemniaków — krok po kroku

Wybierz ziemniaki o podobnej wielkości. Dokładnie je wyszoruj i opłucz. Ziemniaki włóż do garnka, zalej gorącą wodą, tak by tylko je przykryła.

Dodaj do wody trochę soli i gotuj ziemniaki ok. 15 minut. Sprawdź, czy są już odpowiednio ugotowane, wbijając w jednego widelec — jeśli łatwo wejdzie w bulwę, ziemniaki są gotowe.

Odlej wodę z ziemniaków, a potem postaw garnek na niedużym ogniu, by odparował nadmiar wody. Podgrzewaj garnek nie dłużej niż 30 sekund, by ziemniaki nie przypaliły się.

Potem posyp ziemniaki posiekanym koperkiem, możesz też dodać 1-2 plasterki masła. Przykryj garnek i potrząśnij nim, tak by ziemniaki dobrze wymieszały się z dodatkami.

Na naszej stronie znajdziecie też szybki sposób na obieranie młodych ziemniaków . Poznacie także przepis na sałatkę z młodymi ziemniakami .

młode ziemniaki
młode ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakizycia, winiary, stylzycia.radiozet

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >