Jak gotować młode ziemniaki? Kluczowe są 4 zasady
W niektórych sklepach już pojawiają się młode ziemniaki. Sprawdźcie, jak gotować młode ziemniaki, by były smaczne i pełne wartości odżywczych. Tak naprawdę kluczowe są cztery zasady. Jednak z nich mówi o tym, by wrzucać ziemniaki na wrzącą wodę. Poznajcie też inne wskazówki.
Młode ziemniaki są na tyle smaczne, że wystarczy je posypać koperkiem i podać ze zsiadłym mlekiem. Zachwycą prostotą i smakiem. Można je ugotować lub upiec, co wcale nie jest trudne, ani nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.
Jak gotować młode ziemniaki?
Nim przystąpisz do gotowania, zwróć uwagę na kilka wcześniejszych czynności. Po pierwsze staraj się wybierać ziemniaki o podobnej wielkości, a wtedy wszystkie równocześnie się ugotują. Oczywiście większe sztuki możesz przekroić na pół lub na cztery części, ale młode ziemniaki ugotowane w całości wyglądają jakoś bardziej apetycznie.
Wybrane ziemniaki przebierz, by wyeliminować nadpsute i uszkodzone. Niestety młode ziemniaki psują się bardzo szybko. Nie nadają się do długiego przechowywania. Szybko potrafią się zagrzać, zmienić zapach, a nawet zgnić.
Młode ziemniaki mają cieniutką skórkę, więc nie musisz ich obierać. Wystarczy, że dokładnie je wyszorujesz, np. przy użyciu szorstkiej rękawiczki lub gąbki, a potem opłuczesz pod bieżącą, zimną wodą.
Pamiętaj też o tym, by wrzucić ziemniaki na gotującą się wodę. Dzięki temu zachowają one więcej składników odżywczych, niż gotowane począwszy od zimnej wody.
Gotowanie ziemniaków krok po kroku
Ziemniaki przebierz, dokładnie wyszoruj, opłucz. W garnku zagotuj wodę, posól ją (na 1 kg ziemniaków dodaje się 1 łyżkę soli), włóż do niej ziemniaki.
Ziemniaki zagotuj, a potem przykręć ogień i gotuj je przy uchylonej pokrywce ok. 15 minut, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody.
Przed odcedzeniem ziemniaków sprawdź np. wykałaczką, czy ziemniaki są już odpowiednio miękkie. Jeśli będą ugotowane, patyczek wbije się w nie bez problemu.
Ziemniaki odcedź, a potem osusz, pozostawiając je na minutę na małym ogniu. W tym czasie kilkakrotnie potrząśnij garnkiem, by ziemniaki się nie przypaliły.
Sprawdź też, jak wykorzystać wodę po gotowanych ziemniakach, a także, czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy.
Źródło zdjęcia: canva/Mijau
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę
Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych
Orzeźwiająca pasta kanapkowa z rzodkiewką. Świeży i pikantny dodatek do pieczywa
Źródło: olgasmile