Jak kroić arbuza? Osiem sposobów, pierwszy jest najlepszy
Czy wiesz, że arbuza możemy pokroić na naprawdę wiele sposób? Można pokroić go klasycznie, przygotować słupki, pokroić w kostkę, zrobić sok, a nawet wykrawać owoc foremką do ciastek. Sprawdź również, co możemy przygotować z arbuza.
Arbuz jest nierozłącznym elementem lata i wakacji. Słodki, orzeźwiający miąższ doskonale gasi pragnienie i nawadnia, jest więc idealnym owocem na upały. Arbuza możemy podać na wiele sposobów, możemy przygotować z niego również wiele pysznych deserów i dań.
Arbuz, mimo że składa się głównie z wody, zawiera również wiele cennych witamin, w tym witaminy z grupy B, witaminę A i E, a także magnez i potas. Arbuz, nie dość, że doskonale nawodni nas podczas upalnych dni, to jeszcze nas wzmocni.
Arbuz jest również źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób . Jak kroić arbuza? Poznaj osiem sprawdzonych sposobów, z jednego dzieci będą cieszyć się najbardziej.
Jak kroić arbuza?
Krojenie w łódeczki
Całego arbuza pokrój na cztery równe części, następnie delikatnie odkrój twardą skórę. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki i poprzesuwaj je delikatnie. Arbuz podany w skórce w taki sposób wygląda bardzo apetycznie i elegancko.
Krojenie w słupki
Arbuza przekrój na pół, następnie połóż połówkę miąższem do dołu i pokrój całego arbuza wzdłuż, w ten sposób otrzymasz ładne słupki.
Krojenie w słupki bez skóry
Arbuza przekrój na pół, z każdej połowy odetnij nożem twardą skórę, następnie pokrój wzdłuż, w ten sposób również otrzymasz słupki, ale już bez twardej skóry.
Krojenie arbuza w kostkę
Połówkę arbuza pokrój w kostkę, nie naruszając skóry, następnie nożem obkrój owoc wzdłuż twardej, zielonej skóry i wyjmij kostki arbuza.
Kulki arbuza- krojenie łyżką do lodów
Kulki arbuza uzyskasz, kiedy miąższ będziesz wyjmować przy pomocy łyżki do lodów. Tak podany arbuz będzie wyglądał świetnie i możesz podać go w pucharkach.
Zblendowanie arbuza
Pokrojonego arbuza przełóż do blendera kielichowego i zblenduj. Z tak przygotowane soku zrobisz również pyszną lemoniadę arbuzową .
Krojenie arbuza łyżką
Miąższ arbuza możesz również wyjmować przy pomocy łyżki stołowej. W ten sposób otrzymasz płatki arbuza, które możesz podać w pucharkach.
Krojenie arbuza przy pomocy foremek do ciastek
Arbuza pokrój w plastry. Z każdego plastra wykrawaj kawałki przy pomocy foremek do ciastek, a arbuz będzie miał oryginalne kształty i dzieci zjedzą go ze smakiem.
Co przygotować z arbuza?
Z arbuza możemy przygotować również wiele pysznych dań i deserów. Sernik na zimno z musem arbuzowym jest świetnym ciastem na upały i smakuje wyśmienicie podany z kawą lub herbatą mrożoną.
Z arbuza przygotujemy również sałatkę z serem feta , a także obłędny chłodnik pomidorowo- arbuzowy . Dania są idealne w upalne dni, są sycące, ale i lekkie i orzeźwiające.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych
-
Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem
Źródło: Jem zdrowo i smacznie na kanale YouTube