Smakosze.pl
Jak łatwo rozłupywać orzechy bez dziadka do orzechów? 2 banalne tricki

canva/gresei

Jak łatwo rozłupywać orzechy bez dziadka do orzechów? 2 banalne tricki

3 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Orzechy włoskie i laskowe są pyszną przekąską i dodatkiem do wielu ciast i dań. Jak jednak poradzić sobie z twardą łupinką, kiedy nie mamy dziadka do orzechów? Poznaj kilka skutecznych trików na obieranie orzechów. Jak łatwo rozłupywać orzechy bez dziadka do orzechów?

Zwykle, kiedy nie mamy dziadka do orzechów, sięgamy po młotek, tłuczek do mięsa lub praskę do czosnku. Tak obrane orzechy często są pokruszone. Na szczęście jest jeszcze kilka sposób na obranie orzechów bez naruszenia ich struktury i kształtu- obróbka termiczna.

Ewa Wachowicz, ciasto drożdżowe

Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego

CZYTAJ DALEJ

Wysoka temperatura doskonale zmiękcza twarde łupinki orzechów, dzięki czemu bez problemu obierzemy je przy pomocy małego nożyka lub nawet ręcznie. Traktowanie wrzątkiem i pieczenie orzechów działa zarówno na orzechy laskowe, jak i twarde orzechy włoskie.

Orzechy włoskie i laskowe to niezwykle smaczne i zdrowe orzechy. Są świetnym dodatkiem do deserów lodowych, ciast i dań głównych. Orzechy to przede wszystkich źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na cały organizm.

Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z orzechami- tu poznasz przepis na ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Deser oblany domową polewą czekoladową smakuje fenomenalnie.

Jak łatwo rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?

Orzechy laskowe możemy spróbować rozłupać ręcznie lub zanurzyć je w wodzie, wyjąć i przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię. Po chwili łupinki powinny zacząć pękać.

Orzechy laskowe możemy również wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, po kilku minach również zaczną pękać i z łatwością pozbędziemy się łupinek.

Orzechy włoskie mają twardą łupinkę, ale również jest na nie sprawdzony sposób- orzechy wrzućmy do wrzątku, aby je zmiękczyć. Po chwili bez problemu otworzymy je przy pomocy małego nożyka.

Obrane orzechy włoskie i laskowe

Źródło zdjęcia: canva/ carlosanchezpereyra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ongotuje.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy

Czytaj więcej >
Gorzka kapusta kiszona - 1 trick

Porady

Kapusta kiszona wyszła gorzka? 1 trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Czytaj więcej >

Porady

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Czytaj więcej >
suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >
herbata z miodem

Porady

Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Czytaj więcej >