Jak najszybciej obrać pomidora ze skórki? Sposób cioci Iwony jest skuteczny i niezawodny
Wiecie, jak najszybciej obrać pomidora ze skórki? Wypróbujcie sposób cioci Iwony, który jest skuteczny i niezawodny. Jego tajemnicą jest prosta czynność, a mianowicie delikatne nacięcie skórki. Obrane pomidory będą doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Pomidory są jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw w Polsce i na całym świecie. To zasługa ich smaku, konsystencji, soczystości i uniwersalności zastosowania. Można je jeść surowe, np. na kanapce czy w sałatce. Jednak doskonale nadają się też do zup, sosów i zapiekanek.
Zazwyczaj pomidory jada się ze skórką. Są jednak sytuacje, w których usunięcie skórki z pomidorów jest bardzo wskazane. Na przykład wtedy, gdy dodajecie je do zupy czy sosu i nie chcecie, by kawałki skórki pływały w potrawie. Nie jest to apetyczne, a co gorsza skórka może się przykleić do podniebienia. Jak więc usunąć skórkę z pomidora?
Sposób cioci Iwony na usunięcie skórki z pomidora
Ciocia Iwona podpowiada, że na początku pomidory należy umyć, a potem ostrym nożem delikatnie naciąć ich skórkę na krzyż. Tę czynność trzeba przeprowadzić na początku, gdy pomidory są twarde, a ich skórka dobrze naprężona. Teraz pomidory wystarczy włożyć do naczynia z gorącą wodą i pozostawić je na nie więcej niż 20 sekund.
Po tym czasie pomidory należy wyjąć z wrzątku i włożyć do bardzo zimnej wody. Dzięki temu szybko się schłodzą i nie zrobią się miękkie. Na koniec pozostaje tylko przy pomocy noża pociągnąć za odwarstwione końce skórki i usunąć całkowicie skórkę z każdego pomidora.
Obieranie pomidorów — kilka wskazówek
Skórkę najłatwiej jest usuwać z krągłych pomidorów o regularnym kształcie. Mają też one zwykle grubszą skórkę niż np. pomidory malinowe, więc jej usunięcie będzie łatwiejsze i bardziej uzasadnione.
Do jakich potraw warto obierać pomidory? Do dań duszonych, sosów do makaronu czy nieblendowanych zup. Można też do sałatek i innych dań jedzonych na zimno, zwłaszcza jeśli skórka pomidorów jest dość gruba i twarda.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na prosty pomidorowy sos do makaronu, a także recepturę Okrasy na domowy keczup.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczna pasta serowa do pieczywa. Koniec z nudnymi kanapkami
Gorąca czekolada niczym ze słynnej pijalni. Przyjemność bez wychodzenia z domu