Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa robi keczup ze świeżych pomidorów. Cudny smak i zero konserwantów

Okrasa robi keczup ze świeżych pomidorów. Cudny smak i zero konserwantów

Keczup ze świeżych pomidorów Karola Okrasy
canva/YelenaYemchuk; TRICOLORS/East News

Robiliście kiedyś keczup ze świeżych pomidorów? Warto choć raz spróbować. Ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy z pewnością uzyskacie znakomite efekty. Zaopatrzcie się w odpowiednią ilość smakowitego warzywa i przekonajcie się sami, jak kilka zaproponowanych przez kucharza dodatków może wydobyć pyszny i głęboki smak sezonowego składnika.

Keczup jest pysznym sosem lubianym przez wielu smakoszy. Dodajemy go do frytek, dań z grilla czy sałatkowych dipów. Warto przygotować solidny zapas, korzystając z trwającego sezonu na pomidory. Domowy rarytas będzie o niebo lepszy i zdrowszy niż kupowany w sklepie. Skusicie się?

Przepis na wyśmienity keczup według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 kg pomidorów malinowych

  • 3 większe cebule dymki

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 6 łyżek octu jabłkowego, najlepiej domowego

  • 6 płaskich łyżek cukru lub innego słodzika

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

  • 4 goździki

  • szczypta curry

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić keczup ze świeżych pomidorów? Patent Karola Okrasy nie ma sobie równych

Pomidory umieszczamy w większej misce i zalewamy je wrzątkiem. Usuwamy skórki oraz sok z pestkami i kroimy je w kostkę. Cebule dymkę płuczemy i siekamy. Podobnie postępujemy z selerem naciowym. Czosnek obieramy z łupiny i również kroimy go w drobną kostkę.

Do dużego garnka wsypujemy cukier i ustawiamy go na niewielkim ogniu. Gdy się rozpuści, wrzucamy cebulę, czosnek i seler. Dodajemy goździki. Mieszamy i podgrzewamy, a gdy warzywa puszczą sok, wlewamy ocet jabłkowy i wsypujemy roztartą w moździerzu, połączoną z curry kolendrę.

Gotujemy na małym ogniu przez 7-10 minut. Gdy płyn nieco odparuje, wrzucamy pomidory. Dalej podgrzewamy, aż warzywa się rozpadną i całość zgęstnieje. Usuwamy goździki i blendujemy zawartość garnka.

Na koniec keczup doprawiamy solą oraz pieprzem. Gorący wyrób umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach. Starannie je zakręcamy i studzimy ustawione do góry dnem.

Inne pyszne pomysły na wykorzystanie pomidorów znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy sprawdzoną recepturę na zupę z tego pysznego warzywa. Być może spodoba wam się także przepis na pomidory nadziewane kaszą pęczak i kurkami.

Keczup Karola Okrasy jest pyszny
canva/natashamam

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se