Smakosze.pl
Gołąbki Siostry Anastazji

canva/jabiru; Screen wideo z filmu na kanale Salve TV na YouTube

Prosty przepis siostry Anastazji na pyszne gołąbki

1 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gdy myślimy o klasycznej polskiej kuchni, jedną z pierwszych rzeczy, jakie przychodzą nam do głowy, są gołąbki. Niżej zdradzamy, w jaki sposób wykonuje je siostra Anastazja. Jej receptura posmakuje każdemu.

Gołąbki, choć nie są najprostszym daniem w polskiej kuchni, zdecydowanie warto przygotowywać jak najczęściej. Wyjątkowo smaczne i nadzwyczaj sycące jedzenie, które daje energię na cały dzień.

Wiele osób błędnie uważa, że są zbyt pracochłonne i nie warto poświęcić dodatkowego czasu na ich przygotowanie. Dlatego przepis siostry Anastazji jest tak dobry - nie wymaga bowiem zanadto wiele pracy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki siostry Anastazji

Masz ochotę na inne klasyczne dania? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • 1 główka świeżej kapusty

  • 400 g ryżu

  • olej

  • 1 duża cebula

  • 3-4 dag suszonych grzybów

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

  • 2-3 dag mąki pszennej

  • 1/2 szklanki śmietany

Sparz główkę kapusty w osolonej wodzie z dwiema łyżkami oliwy. Usuń jej głąb i rozłóż liście, odcinając twarde ogonki. Ugotuj na sypko ryż, podsmaż cebulę, namocz suszone grzyby na noc. Usmażoną cebulę i namoczone grzyby zmiel w maszynce i wymieszaj z ryżem, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Galaretkowiec

Kultowy śmietanowiec z galaretka bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Wyłóż nadzienie na oprawione liście kapusty, złóż ich brzegi do środka i zawiń w rulon. Gołąbki przełóż do brytfanny, podlej rosołem, dodaj olej i duś je w pod przykryciem, najlepiej w piekarniku.

Zrób sos z wody po grzybach, śmietany i mąki. Gołąbki podawaj polane topionym masłem z podsmażoną bułką tartą oraz sosem śmietanowo grzybowym. Smacznego.

Gołąbki

Źródło: canva/Nataly Hanin, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deon.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >