Kotlety de volaille od Magdy Gessler
Flickr / Jason Lam / CC BY-SA 2.0; Instagram / @magdagessler_official

Gessler podała przepis na kotlet de volaille. Sekret tkwi w 1 szczególe

Smakowite kotlety są kulinarnym klasykiem. Niektórzy smakosze stawiają na ich tradycyjne wydanie, jednak czasami warto sięgnąć po ich inną odsłonę. Dobrym przykładem są kotlety de volaille. Magda Gessler przygotowuje je w wyjątkowy sposób.

Kotlety de Volaille uchodzą za wyjątkowy przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Magda Gessler zaprezentowała swój przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Ich smak wywoła zachwyt wśród domowników.

Mistrzowskie kotlety de Volaille

Kotlety można przygotować na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na schabowe z mięsa mielonego. Dziś naszą uwagę skupimy na wyśmienitych kotletach de Volaille od Magdy Gessler. Sprostają one wymaganiom wszystkich smakoszy.

Kotlety de Volaille według przepisu Magdy Gessler są wyjątkowym rarytasem, obok którego nie da się przejść obojętnie. Nawet niejadki proszą o dokładkę. Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Ofeminin, słynna restauratorka zaprezentowała swoją recepturę podczas jednego z odcinków Kuchennych Rewolucji.

Wyśmienite kotlety de Volaille są proste w przygotowaniu. W ich wnętrzu znajdzie się aromatyczne masło, które nadaje mięsu niepowtarzalny smak. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania tego niecodziennego dania?

Już się zaczęło. Lidl znów zachwycił klientów, niezwykła oferta sieciJuż się zaczęło. Lidl znów zachwycił klientów, niezwykła oferta sieciCzytaj dalej
  • 4 filety piersi kurczaka
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • ulubione zioła
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko
  • sól i pieprz
  • olej

Kotlety de Volaille w najpyszniejszym wydaniu

Kotlety de Volaille mogą wydawać się trudną w przygotowaniu potrawą. Jednak poradzą z nią sobie nawet mniej doświadczeni smakosze. Na początku masło rozcieramy ze szczyptą soli, ziołami i wyciśniętym czosnkiem.

Masło z dodatkami formujemy w owalne wałeczki. Ich długość musi być trochę mniejsza od rozbitego filetu kurczaka. Owijamy je folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Teraz przyszła pora na mięso. Piersi z kurczaka tłuczemy. Warto wiedzieć, której strony tłuczka użyć.

Kawałki mięsa obtaczamy w soli i pieprzu. Na środku umieszczamy masło wyjęte z folii i zawijamy roladki. Kotlety panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie możemy przejść do smażenia.

Kotlety de Volaille smażymy na głębokim oleju. Przeważnie wystarcza im około 10 minut. Taka propozycja obiadowa z pewnością zainteresuje domowników, którzy nie będą mogli się oprzeć pokusie pod postacią dokładki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł