Jak otworzyć jednorazowy młynek do przypraw?
Jednorazowy młynek do pieprzu jest bardzo ważnym elementem wyposażenia wielu kuchni. W wygodny sposób nie trzeba myśleć ani uzupełniać przyprawy - wystarczy kupić zupełnie nowy młynek, który dostępny jest w wielu sklepach.
Taka metoda nie jest jednak najpraktyczniejsza. Poza szkłem młynek stworzony jest z plastiku, który zanieczyszcza środowisko. Dodatkowo znacznie tańszym rozwiązaniem jest kupowanie samych ziaren, w których cenę nie jest wliczony koszt produkcji całego młynka.
Recykling jednorazowego młynka do pieprzu
Dla wielu taka wiadomość może być niespodzianką, jednak sam proces przygotowania młynka do ponownego użycia jest banalnie prosty. Trick ten pozwala nie tylko oszczędzić odrobinę pieniędzy - dzięki ponownemu wykorzystaniu młynka, przyczyniamy się do zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska.
Do wykonania zadania wystarczy ci garnek oraz płaskie metalowe narzędzie, którym może być, chociażby, zwykły nóż do masła. Gdy w młynku nie będzie więcej żadnych ziaren, wlej wodę do garnka i postaw go na gazie ustawionym na pełną moc.
Wrzącą wodę przelej do wysokiej miski, a w niej zanurz plastikową część młynka bez górnej zaślepki. Wysoka temperatura zmiękczy plastik na tyle, żeby stał się odrobinę plastyczny. Wtedy należy podważyć mechanizm nożykiem, uważając aby się nie poparzyć.
Nasz portal pełen jest innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o nowym programie kulinarnym na Polsacie. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na banalnie prosty biszkopt. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale ekarolw.
Źródło: vovashevchuk, Getty Images Pro
Montaż młynka
Ponowny montaż jest jeszcze prostszy niż otwieranie. Po załadowaniu ziaren pieprzu do wnętrza szklanego pojemnika wystarczy z umiarkowaną siłą docisnąć mechanizm mielący do krawędzi szkła. Gdy usłyszy się ciche kliknięcie, plastik wskoczył na swoje miejsce.
Poza pieprzem, możemy wsypać do niego wiele innych przypraw, które z łatwością można mielić. Najbardziej popularną jest oczywiście sól - kupując sól kamienną lub morską, często można dostać ją w dość grubych grudkach. Taki młynek świetnie się sprawdza także przy mieleniu chociażby chili.
Wartości odżywcze pieprzu
Znany jest głównie ze swoich właściwości ułatwiających trawienie. Piperyna zawarta w pieprzu pozwala przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, łagodzi biegunkę, nudności czy wzdęcia, a także pobudza produkcję serotoniny i dopaminy, poprawiając samopoczucie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: lelum/zycie.news/gotujmy