Smakosze.pl
Parówki w cieście francuskim

canva/Tetiana_Chudovska, Getty Images

Błyskawiczna kolacja dla całej rodziny - parówki w cieście z warzywami

12 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Na kolację wcale nie trzeba dzień w dzień jeść kanapek lub nudnej jajecznicy. Zamiast nich doskonale sprawdzą się parówki zapiekane w cieście francuskim z dodatkami. Ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc cała rodzina będzie mogła posilić się w krótkim czasie.

Kolacja składająca się z bułek i ugotowanych w wodzie parówek to codzienność w wielu Polskich domach. Istnieje jednak doskonały i banalnie łatwy sposób, aby urozmaicić ten nużący zestaw.

Wystarczy zawinąć parówki w ciasto francuskie z dodatkiem grzybów, warzyw i sera, a następnie zapiec je w piekarniku. W ciągu kilkunastu minut można się cieszyć smakowitym daniem, które syci, a także pięknie wygląda.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zapiekane w cieście francuskim parówki

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 8 parówek

  • 1 cukinia

  • 1 papryka słodka

  • kilka pieczarek

  • ser żółty

  • 1 jajko

Zacznij od pokrojenia ciasta francuskiego na 8 jednakowych plastrów, w których zmieszczą się po zwinięciu wszystkie dodatki. Pod bieżącą wodą umyj wszystkie warzywa oraz pieczarki.

Pietruszka

Witaminowa surówka z pora i pietruszki o wyrazistym smaku

CZYTAJ DALEJ

Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w cienkie paski. Cukinię również pokrój w paski. Pieczarki rozdrobnij na cienkie plasterki, a ser pokrój w prążki.

Na każdym kawałku ciasta francuskiego ułóż parówkę, część papryki, cukinii, sera oraz pieczarek. Zawiń ciasto, posmaruj je z wierzchu rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut. Podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego.

Parówki w cieście

Źródło: canva/zi3000, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >