Smakosze.pl
Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

canva/margouillatphotos

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

1 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Większość z nas źle przechowuje arbuza, przez co już na następny dzień po rozkrojeniu jest blady i suchy. Niska temperatura w lodówce nie służy arbuzowi, który traci wtedy ogromne ilości wody, przez co nie jest już smaczny. Jak przechowywać arbuza?

Arbuz jest owocem, który złożony jest głównie z wody. To właśnie ona odpowiada za jego niezwykłą świeżość i orzeźwiające właściwości. Niestety przechowywanie arbuza w lodówce przyczynia się do jego wysuszenia. Owoc już na drugi dzień wygląda bardzo marnie.

kompot

Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni

CZYTAJ DALEJ

Arbuz jest również bardzo zdrowym owocem- zawiera solidną porcję witamin z grupy B, witaminy A i E. Jest również źródłem potasu, magnezu, żelaza i cynku. Zawiera także białko roślinne. Arbuz nie tylko doskonale nas nawodni, ale i uzupełni niedobory witamin i minerałów.

Arbuza jedzmy najlepiej od razu. Jeśli zostało nam kilka kawałków, możemy zostawić go na stole lub na blacie w kuchni, ale musimy zjeść go jeszcze tego samego dnia. Jeśli jednak wiemy, że nie damy rady zjeść arbuza do końca, przygotujmy z niego kilka pyszności.

Jak przechowywać arbuza?

Arbuza w całości przechowujmy w temperaturze pokojowej. W takich warunkach owoc będzie świeży nawet do 3 miesięcy. Pokrojonego arbuza nie wkładajmy do lodówki, ponieważ już po kilku godzinach straci dużą ilość wody, cały smak i będzie blady.

Wiele osób owija arbuza folią spożywczą i wkłada do lodówki, jednak owoc też nie smakuje później tak, jak wcześniej, ponieważ również traci swój kolor i smak. Folia zatrzymuje jedynie wodę.

Co zrobić z resztką arbuza?

Zamiast chować kilka kawałków arbuza do lodówki, zblendujmy miąższ na gęsty mus, z którego możemy zrobić pyszną lemoniadę. Mus możemy również przelać do pojemników na lód. Kostki wykorzystamy do chłodzenia wody w upalne dni.

Mus arbuzowy będzie również bazą na smoothie- dodajmy do niego truskawki i miętę, a otrzymamy pyszny i orzeźwiający koktajl. Z dodatkiem musu przygotujemy również wyśmienity sernik na zimno.

Arbuza możemy również dodać do sałatek- tu poznasz przepis na genialną sałatkę z arbuzem i serem feta, będzie idealna na kolację lub lunch.

Lemoniada arbuzowa

canva/utah778

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: listonic.com

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego do rosołu dodaje się opalaną cebulę?

Porady

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny

Czytaj więcej >
banan

Porady

Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko

Czytaj więcej >
ryby dietetyk

Porady

Tych ryb lepiej unikaj. Dietetyk ma im wiele do zarzucenia

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

Czytaj więcej >
Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >