Smakosze.pl
Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

canva/margouillatphotos

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

1 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Większość z nas źle przechowuje arbuza, przez co już na następny dzień po rozkrojeniu jest blady i suchy. Niska temperatura w lodówce nie służy arbuzowi, który traci wtedy ogromne ilości wody, przez co nie jest już smaczny. Jak przechowywać arbuza?

Arbuz jest owocem, który złożony jest głównie z wody. To właśnie ona odpowiada za jego niezwykłą świeżość i orzeźwiające właściwości. Niestety przechowywanie arbuza w lodówce przyczynia się do jego wysuszenia. Owoc już na drugi dzień wygląda bardzo marnie.

kompot

Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni

CZYTAJ DALEJ

Arbuz jest również bardzo zdrowym owocem- zawiera solidną porcję witamin z grupy B, witaminy A i E. Jest również źródłem potasu, magnezu, żelaza i cynku. Zawiera także białko roślinne. Arbuz nie tylko doskonale nas nawodni, ale i uzupełni niedobory witamin i minerałów.

Arbuza jedzmy najlepiej od razu. Jeśli zostało nam kilka kawałków, możemy zostawić go na stole lub na blacie w kuchni, ale musimy zjeść go jeszcze tego samego dnia. Jeśli jednak wiemy, że nie damy rady zjeść arbuza do końca, przygotujmy z niego kilka pyszności.

Jak przechowywać arbuza?

Arbuza w całości przechowujmy w temperaturze pokojowej. W takich warunkach owoc będzie świeży nawet do 3 miesięcy. Pokrojonego arbuza nie wkładajmy do lodówki, ponieważ już po kilku godzinach straci dużą ilość wody, cały smak i będzie blady.

Wiele osób owija arbuza folią spożywczą i wkłada do lodówki, jednak owoc też nie smakuje później tak, jak wcześniej, ponieważ również traci swój kolor i smak. Folia zatrzymuje jedynie wodę.

Co zrobić z resztką arbuza?

Zamiast chować kilka kawałków arbuza do lodówki, zblendujmy miąższ na gęsty mus, z którego możemy zrobić pyszną lemoniadę. Mus możemy również przelać do pojemników na lód. Kostki wykorzystamy do chłodzenia wody w upalne dni.

Mus arbuzowy będzie również bazą na smoothie- dodajmy do niego truskawki i miętę, a otrzymamy pyszny i orzeźwiający koktajl. Z dodatkiem musu przygotujemy również wyśmienity sernik na zimno.

Arbuza możemy również dodać do sałatek- tu poznasz przepis na genialną sałatkę z arbuzem i serem feta, będzie idealna na kolację lub lunch.

Lemoniada arbuzowa

canva/utah778

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: listonic.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >