Jak przygotować młodą kapustę z koperkiem?
Młoda kapusta należy do tradycyjnej polskiej kuchni, która z czasem zaczyna powoli zanikać w umysłach ludzi. Smak gęstej kapusty z koperkiem i dużą ilością masła wspaniale łączy się z łazankami czy bitkami - jeśli więc chcesz kultywować tradycję, zabierz się za gotowanie wedle poniższej receptury.
Jest ona banalnie prosta, szybka i zaskakująco smaczna. Kremowa faktura jest bardzo przyjemna, gdy bierzemy kolejne kęsy. Jeśli uda ci się znaleźć na targu także młode ziemniaki, nie wahaj się i od razu je kupuj. Podając taką kombinację, zachwycisz każdego domownika.
Młoda zasmażana kapusta na gęsto
Mnóstwo ludzi robiąc zasmażaną kapustę, zapomina o odpowiednim przygotowaniu zasmażki. W jej przypadku najważniejsza jest moc palnika oraz czas smażenia. Zbyt mały ogień i zbyt krótki czas sprawią, że w kapuście będzie można wyczuć mączny smak.
Z kolei długie podsmażanie na silnie grzejącym palniku zbytnio upraży mąkę i ta stanie się gorzka. Gdy osiągniesz kolor złota, natychmiast zdejmij naczynie z ognia. Złocista zasmażka, koperek, odrobina kwaśnego smaku z octu i w końcu sama kapusta - takiego dodatku nie można zapomnieć, gdy choć raz się go zjadło.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Kulinarne przygody na YouTube.
Kapusta smażona z kminkiem. Źródło: TYNZA, Getty Images
Przepis na gęstą młodą kapustę
Składniki:
-
1 młoda kapusta
-
2 łyżki mąki
-
3 łyżki masła
-
pieprz
-
sól
-
kilka kropel octu
-
garść koperku
Zacznij od obrania kapusty z brzydkich liści, wytnij z niej głąb i poszatkuj bardzo drobno. Włóż warzywo do garnka, zalej wodą do zakrycia i wsyp 1 łyżeczkę soli. Postaw garnek na gazie i gotuj, aż posiekane liście staną się miękkie. Nie przegotuj jej jednak, gdyż będzie jeszcze gotowana.
Odlej większość wody i pozostaw pół kubka. W osobnym rondelku wsyp mąkę i podsmażaj ją. Po kilku chwilach dodaj masło - gdy zasmażka będzie złota, przelej ją natychmiast do kapusty. Zamieszaj nią, aby woda i mąką połączyły się i stworzyły gęsty sos.
Całość zagotuj po raz kolejny. Dopraw pieprzem, octem, solą oraz sporą garścią koperku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlej pozostałą po gotowaniu wodę . Podawaj ze świeżo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: fotokulinarnie.pl