Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przyrządzić cebulę, aby nie miała goryczki?
Adam Moskal
Adam Moskal 18.01.2022 01:00

Jak przyrządzić cebulę, aby nie miała goryczki?

Cebula
canva/wmaster890, Getty Images Pro

Cebula jest jednym z najważniejszych warzyw w wielu kuchniach świata, dlatego nic dziwnego, że można dostać ją w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Niestety czasem cebula ma naturalną goryczkę, która psuje smak potraw. Na szczęście można z łatwością ją usunąć. Jedną z metod jest wymoczenie jej w gorącej wodzie przed gotowaniem.

Cebula ma intensywny i ostry smak, który podkreśla wiele potraw i nadaje im niesamowitej głębi. Jeśli używa się surowej cebuli do gotowania, można z łatwością spotkać się z gorzkim smakiem, który w żadnym wypadku nie jest przyjemny.

Szczególnie niechciany jest we wszelkich sałatkach i surówkach, gdzie świeże i orzeźwiające smaki są przykrywane gorzkością cebuli. Dlatego poniżej zdradzamy metody, dzięki którym ta niekorzystna cecha warzywa może zostać usunięta.

Jak usunąć goryczkę z cebuli?

Intensywny gorzki i ostry smak cebuli wynika z zawartości licznych związków siarki i innych drażniących substancji. Wcale nie trzeba jej długo gotować, aby pozbyć się goryczki - wystarczy krótkie sparzenie wrzątkiem.

Na początku obierz cebulę ze skórki, pokrój ją w kawałki, jakie chcesz użyć do gotowania i przełóż je na sitko. Następnie ustaw sitko w misce, wlej do niej wrzącą wodę i odstaw na bok na około 1-2 minuty.

Po tym czasie wysoka temperatura wyciągnie nieprzyjemne smaki z warzywa, nada mu większej słodyczy oraz zwiększy jego chrupkość. Po wszystkim wylej ciepłą wodę do zlewu i korzystaj ze słodkiej cebulki.

Inne metody na goryczkę w cebuli

Poza powyższą, istnieje sporo sposobów, na rozwiązanie problemu goryczy. Jeden z nich polega na włożeniu cebuli do mikrofalówki ustawionej na średnią moc na 10 sekund. Nie przesadź jednak, aby warzywo nie zmiękło.

Kolejnym jest włożenie surowej cebuli w całości do lodówki na kilka godzin. Niska temperatura wyciąga gorycz, a przy okazji zachowuje wilgoć wewnątrz cebuli - dlatego doskonale sprawdza się przy używaniu cebuli do sałatek i surówek.

Dobrze sprawdza się także 10-minutowa kąpiel w solance. Pokrojoną cebulę zalewa się wodą z solą na 10 minut i odstawia na bok. Po wszystkim spłukuje się cebulę bieżącą wodą, osusza i dodaje do potrawy.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jaka cebula jest najlepsza do rosołu. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę cebulę z mięsem.

Cebula

Źródło zdjęcia: canva/Instagram Babic Goran, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl; burea-uinsurance.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Cebula