Smakosze.pl
screen 2x (2)

canva/Junko

W łupinie - czy bez? Jaka cebula jest lepsza do rosołu?

11 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Cebula jest istotnym dodatkiem do rosołu. Nie powinniśmy jej pomijać, gdyż to dzięki niej zupa ma cudowny żółty kolor i pozostaje klarowna. W jakiej postaci jednak ją dodać? Usuwać łupinę czy też nie? Znamy odpowiedzi na te pytania.

Dodatek cebuli odgrywa ważną rolę w przygotowaniu rosołu. Nieważne czy przyrządzamy rosół z kury, czy też jego wegański odpowiednik — musimy ją dodać. Opalona w ogniu cebula nada zupie przyjemnie dymnego aromatu i wyrazistego smaku. Sprawia też, że wywar pozostaje klarowny.

Projekt bez tytułu - 2022-01-01T192849.315

Jakich produktów lepiej nie dodawać do kawy?

CZYTAJ DALEJ

Do rosołu najlepsza jest cebula w łupinie

Przygotowując cebulę do rosołu, wystarczy obrać wierzchnią warstwę warzywa. Suche łupiny same odejdą, a resztę pozostawiamy do dalszej obróbki. Im więcej wewnętrznej łupiny trafi do zupy, tym bardziej złocisty płyn uzyskamy.

Wstępnie oczyszczone warzywo kroimy na pół, a następnie każdą część nabijamy na widelec i traktujemy płomieniem palnika. Alternatywą możemy być zgrillowanie cebuli w piekarniku lub podsmażenie jej do zrumienienia na suchej patelni teflonowej.

Tak przygotowane połówki umieszczamy w garnku z rosołem. Najlepiej jest dodać cebulę mniej więcej w połowie gotowania dania. Po ugotowaniu go oczywiście wyjmujemy ją i wyrzucamy — cały smak pozostał w płynie.

Co jeszcze zrobić by rosół był klarowny?

Mięsny wywar bez dodatku cebuli może zmętnieć. Wystarczy, że będziemy go zbyt intensywnie gotować lub wrzucimy mięso do wrzątku. Fatalnym pomysłem jest też gotowanie mięsa prosto z chłodziarki — porcje rosołowe powinniśmy starannie rozmrozić przed przyrządzeniem dania.

Nie należy też zapominać o zbieraniu tzw. szumów, czyli osadu pojawiającego się na powierzchni gotowanego wywaru. Te mięsne resztki potrafią skutecznie zniwelować nasze starania o klarowność zupy. Nie spieszmy się zatem i dokładnie realizujmy kolejne etapy przyrządzania rosołu.

Klarowny rosół w misce

Dodatek cebuli zagwarantuje nam klarowność rosołu

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp, garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >
bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >