Smakosze.pl Przepisy Jak ugotować idealne jajka na miękko?
canva/Magone

Jak ugotować idealne jajka na miękko?

23 października 2021

Jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem są pyszne i idealnie pasują na weekendowe śniadanie. Nie zawsze jednak wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Podpowiadamy co zrobić, by za każdym razem osiągnąć zadowalający efekt.

Zdradzaliśmy wam już jak przygotować idealne jajko poszetowe . Pisaliśmy też o tym, co zrobić, by sadzone się udało , gdy będziemy smażyć je bez tłuszczu. Czas na wskazówki dotyczące przygotowania jaj na miękko.

Co zrobić by jajka na miękko wyszły idealnie?

Przede wszystkim, wykorzystajmy świeże jajka , a przed gotowaniem doprowadźmy je do temperatury pokojowej. Jeśli na wrzątek wrzucimy jajka prosto z lodówki, skorupka pęknie , a jej zawartość wypłynie.

Zwróćmy też uwagę na rozmiar jajek. Te mniejsze ugotują się szybciej, więc jeśli wstawimy je wraz z dużymi, wyjdą nam na twardo. Warto podzielić jaja według rozmiaru i gotować razem takie o podobnych gabarytach. Wtedy unikniemy przykrej niespodzianki.

Do gotowania wybierzmy też odpowiedni garnek. Powinien być na tyle duży, by umożliwić ułożenie jajek na dnie, jedno obok drugiego. Gdy to zrobimy, jajka zalewamy wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Możemy przykryć garnek pokrywką, by przyspieszyć ten proces.

Jajka można też dodać bezpośrednio do wrzątku. Trzeba to jednak zrobić umiejętnie. Najlepiej posłużyć się łyżką i ostrożnie zanurzać jajka w wodzie . Jeśli mimo to, któreś z nich pękło, istnieje duża szansa, że miało uszkodzoną skorupkę lub nie było świeże.

Jajka we wrzącej wodzie trzymamy przez 5 minut. Po tym czasie duże okazy powinny mieć idealnie ścięte białko i płynny środek. Jeżeli korzystamy z mniejszych jajek, skracamy ten czas i gotujemy odpowiednio przez 4 (średnie jajka) lub 3 minuty (małe jajka).

Jajko na miękko
Jajko na miękko

Źródło zdjęcia: canva/NatashaBreen

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy