Smakosze.pl
gotowanie makaronu

canva/gyro

Jak ugotować idealny makaron? Należy przestrzegać kilka podstawowych zasad, nie ma nic prostszego

20 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jak ugotować idealny makaron? Nie ma nic prostszego, trzeba tylko przestrzegać kilku podstawowych zasad. Koniecznie należy wystrzegać się jednego błędu, którym jest zbyt długie gotowanie klusek. Bo nie ma nic gorszego niż rozgotowany, mazisty makaron.

Kiedy ktoś by cię spytał, jak gotować makaron, z pewnością odpowiesz, że to nic trudnego. Wystarczy wrzucić wstążki lub świderki do osolonego wrzątku i gotować, aż będą miękkie. I dużo w tym prawdy, choć w każdej tej prostej czynności można popełnić błąd.

Tomasz Strzelczyk, jajecznica

Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Zawijana jajecznica jest inna niż wszystkie, syci i kosztuje grosze

CZYTAJ DALEJ

Nieodpowiednio ugotowany makaron może być zbyt miękki lub się sklejać. Trudno go połączyć z sosem, bo ten spływa z nitek lub wstążek. Warto więc przypomnieć sobie, jak prawidłowo ugotować makaron. Smaczna podstawa dania to bowiem co najmniej połowa sukcesu.

Jak należy gotować makaron?

Przy gotowaniu makaronu ważne jest, by miał on odpowiednio dużo miejsca i wody. Dzięki temu będzie mógł wchłonąć tyle płynu, ile potrzebuje, a przy tym się nie poskleja. Dlatego zaleca się, by na każde 100 g makaronu użyć 1 l wody.

Wodę należy zagotować i posolić. Na każdy litr wrzątku powinno się wsypać łyżeczkę soli. Dzięki niej makaron będzie miał odpowiedni smak i równomiernie się ugotuje.

Po wsypaniu makaronu do wrzątku całość trzeba zamieszać. A potem gotować na średnim ogniu, aż będzie miękki, lecz sprężysty. W czasie gotowania co jakiś czas makaron trzeba przemieszać. Lepiej nie dodawać do niego oleju, bo po ugotowaniu będzie śliski i nie będzie łączył się sosem.

Jak długo gotować makaron? Czas gotowania zależy od rodzaju makaronu i podawany jest na opakowaniu. Należy go przestrzegać, choć warto jeszcze przed upływem czasu sprawdzić, czy makaron już nie jest dobry. Powinien być miękki, ale sprężysty, bez białych śladów po przekrojeniu.

Ugotowany makaron należy odcedzić, przy okazji zachowując część wody z gotowania. Przyda się ona do rozcieńczenia sosu. Jeśli makaron ma być podany na ciepło, np. z sosem nie należy go hartować. Gdy zaś chcesz wykorzystać makaron np. do przygotowania sałatki, przelej go zimną wodą, a wtedy z pewnością się nie poskleja.

Do czego wykorzystać ugotowany makaron?

Ugotowany makaron może stać się podstawą dania obiadowego, np. makaronu z sosem i innymi dodatkami, np. z warzywami, boczkiem. Można go też podać jako dodatek do obiadu. Szczególnie dobrze będzie pasował do duszonych mięs, sosów grzybowych i warzywnych.

Ugotowany makaron można też wykorzystać do przygotowania zapiekanki czy sałatki. W sałatce zależy nam, by dobrze wymieszać wszystkie składniki. Dlatego istotne jest, aby kluski nie były posklejane.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Ani Starmach na makaron z pulpetami, a także na zapiekankę makaronową z pieczarkami i serem.

makaron

canva/ Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zajadam

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >
moczenie mięsa w mleku

Porady

Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób

Czytaj więcej >
Jak zrobić idealne ogórki małosolne?

Porady

Jak zrobić idealne ogórki małosolne? Unikaj kilku najczęstszych błędów

Czytaj więcej >