Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach
Kasza gryczana jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Niestety zwykle kasza skleja się już podczas gotowania, a my zamiast ziaren, dostajemy zlepioną bryłę. Mamy na to jednak sprawdzony sposób. Przeczytaj, jak ugotować kaszę gryczaną na sypko.
Klejące się ziarna kaszy to zmora każdego kucharza. Jeśli jednak ugotujemy kaszę według określonych proporcji, kasza będzie sypka i będzie wyglądać bardzo apetycznie. Zasada jest następująca: szklankę kaszy gotujemy w dwóch szklankach wody.
Do gotowania kaszy potrzebujemy też oleju i soli. Tu również trzymajmy się określonej zasady: na szklankę kaszy przypada łyżeczka soli i dwie łyżki oleju. Bardzo ważny jest także sam proces gotowania. Na początku kaszę gotujemy 15 minut , następnie zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 12 minut.
Gorąca kasza wchłonie wtedy resztkę wody, stanie się miękka i delikatna. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i odstawiamy kaszę na kolejne 2-3 minuty, żeby lekko przestygła i odparowała. Tak przygotowana kasza będzie świetnym dodatkiem do mięs i grzybów.
Kasza gryczana na sypko. Najważniejsze są proporcje
Składniki:
-
1 szklanka kaszy gryczanej
-
2 szklanki wody
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżki oleju
Jak ugotować kaszę gryczaną, żeby pozostała sypka?
W garnku zagotuj wodę z solą, dodaj olej. Do wrzątku wsyp opłukaną kaszę gryczaną i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj.
Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, garnek przykryj i gotuj kaszę około 15 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i odstaw garnek na 12 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, kaszę przemieszaj i odstaw na kolejne 3 minuty.
Kaszę gryczaną na sypko podaj z np. z kotletami mielonymi z grzybami , pieczonymi mięsem, ziemniakami, jajkiem. Gorąco polecam jajko sadzone i sos z grzybów leśnych . Z kaszą gryczaną takie danie smakuje wyśmienicie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat
-
Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig
-
Jak wykorzystać w kuchni obierki z jabłek? Smaczne i zdrowe nie mogą się zmarnować
Źródło: mniammniam