Smakosze.pl
szczypiorek

canva/Valdis Veinbergs

Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Nie ma nic prostszego

14 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Tak naprawdę nie ma nic prostszego. Wystarczy kilka cebul i tydzień oczekiwania, a pyszny szczypiorek pojawi się na twoim parapecie. Będzie doskonałym dodatkiem do gotowanych jajek czy twarożku. Warto mieć go na wyciągnięcie ręki.

Szczypiorek jest bardzo zdrowy i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zaostrzy smak pasty, sałatki czy twarożku, a przy okazji sprawi, że specjały te będą wyglądać bardziej apetycznie.

ryż z wołowiną

Szybki i prosty smażony ryż z wołowiną. Orientalny powiew świeżości

CZYTAJ DALEJ

Szczypiorek możecie kupić, jednak bez trudu wyhodujecie własny. Taka mała, doniczkowa uprawa będzie wystarczająca na domowe potrzeby. A jednocześnie będziecie mogli sięgnąć po świeży szczypiorek, gdy tylko najdzie was na to ochota.

W jaki sposób wyhodować szczypiorek?

Domowy szczypiorek bez problemu wyhodujecie z cebuli. Wystarczy, że wsadzicie je do doniczki z ziemią. Najlepiej, jeśli cebula jest zasypana ziemią nie wyżej niż do połowy.

Postawcie doniczkę ze wsadzonymi cebulami na słonecznym parapecie, tak by dochodziło do niej światło. Po mniej więcej 3 tygodniach pojawi się szczypiorek. Jeśli jednak do ziemi wsadzicie cebulki już wypuszczające liście, szczypiorek będziecie mieć już po kilku dniach.

Jeśli macie w domu mały zapas cebuli, sprawdźcie, czy nie puściły już liści. Jeśli tak, przeznaczcie je na szczypior. Takie cebule możecie nawet ustawić w miseczce bez ziemi i wody. Przy dostępie światła szczypiorek szybko urośnie. Ścinajcie go tylko regularnie, a wtedy pojawi się nowy.

Szczypiorek — ważne wskazówki

Cebulę na szczypior można sadzić przez cały rok. Nie jest ona zbyt wymagająca i urośnie niemal w każdej świeżej ziemi.

Jeśli chcecie mieć cieńszy szczypiorek, zakupcie w sklepie ogrodniczym drobną cebulkę, czyli tzw. dymkę.

Cebulkę podlewajcie niezbyt obficie. Uważajcie też, by nie lać wody na cebulę, bo szybko może zacząć gnić i pleśnieć.

Z naszej strony dowiecie się też, jak wyhodować pomidory, a także, w jaki sposób zwiększyć zbiory ogórków.

szczypiorek

szczypiorek

Źródło zdjęcia: canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikogrodniczy

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

Czytaj więcej >

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >