Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Nie ma nic prostszego
Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Tak naprawdę nie ma nic prostszego. Wystarczy kilka cebul i tydzień oczekiwania, a pyszny szczypiorek pojawi się na twoim parapecie. Będzie doskonałym dodatkiem do gotowanych jajek czy twarożku. Warto mieć go na wyciągnięcie ręki.
Szczypiorek jest bardzo zdrowy i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zaostrzy smak pasty, sałatki czy twarożku, a przy okazji sprawi, że specjały te będą wyglądać bardziej apetycznie.
Szczypiorek możecie kupić, jednak bez trudu wyhodujecie własny. Taka mała, doniczkowa uprawa będzie wystarczająca na domowe potrzeby. A jednocześnie będziecie mogli sięgnąć po świeży szczypiorek, gdy tylko najdzie was na to ochota.
W jaki sposób wyhodować szczypiorek?
Domowy szczypiorek bez problemu wyhodujecie z cebuli. Wystarczy, że wsadzicie je do doniczki z ziemią. Najlepiej, jeśli cebula jest zasypana ziemią nie wyżej niż do połowy.
Postawcie doniczkę ze wsadzonymi cebulami na słonecznym parapecie, tak by dochodziło do niej światło. Po mniej więcej 3 tygodniach pojawi się szczypiorek. Jeśli jednak do ziemi wsadzicie cebulki już wypuszczające liście, szczypiorek będziecie mieć już po kilku dniach.
Jeśli macie w domu mały zapas cebuli, sprawdźcie, czy nie puściły już liści. Jeśli tak, przeznaczcie je na szczypior. Takie cebule możecie nawet ustawić w miseczce bez ziemi i wody. Przy dostępie światła szczypiorek szybko urośnie. Ścinajcie go tylko regularnie, a wtedy pojawi się nowy.
Szczypiorek — ważne wskazówki
Cebulę na szczypior można sadzić przez cały rok. Nie jest ona zbyt wymagająca i urośnie niemal w każdej świeżej ziemi.
Jeśli chcecie mieć cieńszy szczypiorek, zakupcie w sklepie ogrodniczym drobną cebulkę, czyli tzw. dymkę.
Cebulkę podlewajcie niezbyt obficie. Uważajcie też, by nie lać wody na cebulę, bo szybko może zacząć gnić i pleśnieć.
Z naszej strony dowiecie się też, jak wyhodować pomidory, a także, w jaki sposób zwiększyć zbiory ogórków.
Źródło zdjęcia: canva/Mizina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poradnikogrodniczy