Jak sprytnie wykorzystać w kuchni jałowiec?
Jałowiec powinien na stałe zagościć w waszej kuchni. Ten bogaty w składniki odżywcze i aromaty owoc sprawdzi się przy wielu okazjach, czyniąc posiłki smacznymi i lżejszymi. Dowiedzcie się, jak i dlaczego warto go stosować.
Owoce jałowca, czyli szyszkojagody, dojrzewają przez dwa lata, by osiągnąć piękną, dobrze nam znaną głęboko granatową barwę z lekko sinym nalotem. Korzenne, słodko-żywiczne w smaku jagody o leśnym aromacie znajdą zastosowanie w wielu przepisach kulinarnych.
Jak wykorzystać jałowiec w kuchni?
Suszone owoce jałowca można zastosować dwojako — w całości lub po zmiażdżeniu. Rozdrobnione stają się bardziej aromatyczne. Niezależnie od ich struktury, sprawdzą się w połączeniu z ziołami takimi jak tymianek, majeranek czy rozmaryn. Dobrze pasują też do wyrazistych warzyw m.in. cebuli czy czosnku.
Najpowszechniejszym chyba zastosowaniem jałowca w kulinariach jest dodanie go do mięsa. Opcji jest tu dużo. Można wrzucić kulki przyprawy do pasztetu, zamarynować mięsne kawałki w zalewie z wina i zmiażdżonych jagód, a nawet wrzucić je do gulaszu czy sosu do pieczeni.
Przyprawę wykorzystuje się też w przyrządzeniu ciężkostrawnych dań z kapusty — m.in. bigosu — czy grzybów. To właśnie z takich zastosowań jałowiec słynął w przeszłości. Dodawano go również do żuru, dziczyzny czy potraw z kuropatw i bażantów.
Jałowiec sprawdzi się w słodkich specjałach
Choć to może wydawać się zaskakujące, jałowiec przyda nam się także w przygotowaniu deserów. Dawniej na polskich stołach często pojawiały się także powidła jałowcowe. Świeże jagody miażdżono i gotowano w wodzie, a na koniec łączono je z odrobiną wina i cukrem.
Szyszkojagody będą doskonałe jako przełamanie słodkiego smaku owoców. Dobrze sparują się np. z brzoskwiniami czy jabłkiem. Spróbujcie dodać odrobinę tej przyprawy do szarlotki lub sałatek z tymi owocami. Zdrowy dodatek z pewnością was zachwyci.
Dlaczego warto sięgać po jałowiec?
Suszone owoce są czymś więcej niż tylko doskonałą przyprawą. W tych niewielkich jagodach kryje się bowiem leczniczy potencjał. Historycznie stosowano go m.in. jako środek moczopędny czy wykrztuśny. Zalecany tez był jako remedium na nieregularne krwawienia miesięczne.
Szyszkojagody zawierają wiele cennych substancji takich jak olejki eteryczne, kwasy organiczne, pektyny czy glikozydy. Te ostatnie wykazują właściwości bakteriobójcze i wspomagają układ pokarmowy, poprawiając przemianę materii. Z tego względu jałowiec będzie więc idealną przyprawą do posiłków ciężkostrawnych.
Źródło zdjęcia: canva/Lesyy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisy, kuchnia.wp