Jak złagodzić smak cebuli? 3 proste i niezawodne sposoby
Chcesz dodać cebulę do konkretnego dania, ale ma bardzo ostry smak i intensywny zapach, który drażni Twoje oczy podczas krojenia? Oprósz cebulę cukrem lub zastosuj dwa pozostałe triki na złagodzenie smaku warzywa. Na łzawienie też mamy dobry sposób.
Cebula jest niezbędnym dodatkiem do niemal każdego, wytrawnego dania, ponieważ wzmacnia jego smak i aromat. Cebula doskonale zagęszcza również sosy mięsne. Niestety warzywo jest dość ostre i intensywne w smaku, co nie wszystkim odpowiada. Na dodatek może podrażniać żołądek i powodować łzawienie oczu.
Im młodsza cebula, tym jest mocniejsza w smaku i będzie bardziej podrażniać oczy podczas siekania. Za łzawienie odpowiedzialne są ulatniające się związki siarki, a łzy to naturalna reakcja alergiczna naszego organizmu. Zarówno smak cebuli, jak i uwalniające się związki siarki możemy bardzo łatwo zneutralizować.
Cebula podczas smażenia często robi się twarda jak kamień, mimo długiego czasu obróbki termicznej. Na to również jest prosty trik - cebulę należy posolić, wtedy zmięknie błyskawicznie.
Jak złagodzić ostrość cebuli? Poznaj trzy skuteczne sposoby
Smak cebuli możemy w bardzo prosty sposób złagodzić, wykorzystując produkty, które z pewnością mamy w swojej kuchni. Pierwszym produktem jest cukier. Wystarczy oprószyć nim warzywo i odstawić na kilka minut.
Równie popularnym sposobem jest moczenie cebuli w gorącej wodzie lub w mleku przez dwie-trzy minuty. Po tym czasie warzywo osuszamy i możemy kontynuować przygotowywanie dania. Cebula będzie o wiele delikatniejsza.
Cebulę możemy również wstawić do zamrażarki na 15 minut. Przemrożone na szybko warzywo również traci ostrość i staje się o wiele delikatniejsze w smaku.
Co zrobić, żeby cebula nie piekła w oczy podczas krojenia?
Podczas krojenia z cebuli uwalniają się związki siarki i to one powodują łzawienie. Jest jednak na to bardzo prosty sposób. Cebulę przed krojeniem wstawmy do lodówki lub zanurzmy w misce z lodowatą wodą na 10-15 minut.
Niska temperatura błyskawicznie radzi sobie z drażniącymi związkami siarki ulatniającymi się z cebuli. Schłodzone warzywo nie będzie szczypać w oczy podczas krojenia. Jak wybrać odpowiedni rodzaj ziemniaków? Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział i miał śnieżnobiały kolor?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszne ziemniaki czosnkowe z piekarnika. Każdy będzie prosił o dokładkę
Ekspresowa surówka z białej kapusty. Z wyrazistym dodatkiem i lekkim sosem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: poradnik, zaadnakobieta