Jak zrobić błyskawiczny sernik bez pieczenia? Znamy najlepszy przepis
Sernik bez pieczenia to najszybszy sposób, by cieszyć się uwielbianym smakiem bez spędzania kilku godzin w kuchni. Jego dodatkową zaletą z całą pewnością jest niski koszt wykonania. By zrobić sporą blaszkę wystarczy zaledwie kilkanaście złotych.
Sernik bez pieczenia - prosta alternatywa dla ukochanego deseru
Sernik dla wielu miłośników domowych wypieków jest nie lada wyzwaniem. Często opada, pęka czy zwyczajnie się przypala, ale przy okazji wymaga ogromnej precyzji i wiedzy. Dlatego dziś proponujemy sernik, który nie może się nie udać.
Sernik bez pieczenia jest tak prosty, że zrobisz go z czystą przyjemnością, bez stresu i obaw, że cokolwiek nie wyjdzie. Przekonaj się, jakie to łatwe. Apetyczne zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Wszystkiego słodkiego, który znajdziecie na platformie YouTube.
Przepis na sernik bez pieczenia
Potrzebujesz:
kilogram sera z wiaderka
4 jajka
1 szklanka cukru
niepełna szklanka mleka
3 budynie waniliowe
kostka masła 200 gram
300 gram herbatników
Polewa czekoladowa
100 gram masła
5 łyżek cukru
4-5 łyżki kakao
4 łyżki mleka
Kostkę masła rozpuszczamy w garnku i dodajemy cukier. Mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na moment do ostygnięcia. Do ciepłego, ale nie mocno gorącego, masła z cukrem dodajemy partiami ser z wiaderka.
Całość mieszamy na gładką masę, dodajemy jajka i ponownie całość mieszamy. Budynie mieszamy w niepełnej szklance mleka i wlewamy do pozostałej masy. Garnek z masą wstawiamy na ogień i gotujemy przez 10 minut aż zgęstnieje.
Teraz zabieramy się za przygotowanie blaszki. Wykładamy dno papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylewamy gorącą masę serową i wykładamy kolejną warstwę herbatników, a następnie resztę masy serowej, całość wykańczamy herbatnikami.
Przechodzimy do polewy czekoladowe. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, mleko oraz kakao. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż polewa nabierze jednorodnej konsystencji i lekko zgęstnieje.
Ciepłą polewę czekoladową wylewamy na wierzch ciasta. Sernik bez pieczenia wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje podaje z czarną kawą albo herbatą. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: obzarciuch
undefinedundefined