Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Cztery triki Tomasza Strzelczyka
Jajka sadzone są rewelacyjnym pomysłem na obiad, dodatek do ryżu, kanapek i wielu innych potraw. Ścięte na maśle białko i płynne żółtko to duet idealny. Tomasz Strzelczyk na YouTube pokazał cztery sposoby na jajko sadzone z płynnym żółtkiem, wychodzą za każdym razem.
Jajko sadzone, mimo tego, że teoretycznie banalne do zrobienia, w praktyce często ścięte jest zdecydowanie za mocno, a wtedy wygląda i smakuje jak jajko gotowane na twardo. Wystarczy chwila nieuwagi i żółtko się zetnie. Jak zrobić jajko sadzone?
Jajka sadzone możesz smażyć na oleju, oliwie, a nawet wodzie. Osobiście polecam jednak tradycyjne smażenie na maśle, ponieważ jajka nabierają wtedy jeszcze lepszego smaku. Jak zrobić jajko sadzone? Dzięki trikom Tomasza Strzelczyka przygotujesz je błyskawicznie i będą idealne za każdym razem.
Strzelczyk stosuje kilka sprawdzonych sposobów, między innymi smażenie pod przykryciem, czy smażenie z dodatkiem wody, dzięki czemu jajko zawsze ma idealną strukturę, jest delikatnie przypieczone dookoła, ma ścięte białko i rewelacyjnie płynne żółtko.
Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Poznaj cztery triki Tomasza Strzelczyka
Jajka w temperaturze pokojowej
Nigdy nie wbijaj jajek prosto z lodówki na rozgrzaną patelnię. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, dzięki czemu białko będzie równomiernie się ścinać, a żółtko pozostanie na swoim miejscu i będzie płynne.
Jajka smażone na maśle pod przykryciem
Jajko wbij na patelnię z rozpuszczonym masłem klarowanym, następnie przykryj i duś na wolnym ogniu przez 4 minuty, po tym czasie białko będzie dobrze ścięte, a żółtko płynne.
Obracanie jajka podczas smażenia
Jajko smaż na maśle przez około minutę, następnie przewróć na drugą stronę. Jajko przygotowane w ten sposób będzie bardziej zbite, żółtko będzie bardziej ścięte.
Podlewanie jajka wodą
Na patelnię z masłem wbij jajko, wlej odrobinę wody i przykryj. Pod wpływem pary jajko będzie smażyło się bardzo szybko, około 30 sekund i będzie miało płynne żółtko.
Czym doprawić i jak podawać jajko sadzone?
Jajka sadzone dopraw podczas smażenia solą i pieprzem. Możesz je również oprószyć delikatnie suszonymi ziołami lub posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem.
Jajka sadzone smakują rewelacyjnie podane z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem i domową mizerią. Rewelacyjnym dodatkiem jest również maślanka, kefir. Jajka sadzone smakują genialnie podane z fasolką szparagową lub pieczonym w całości kalafiorem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Marysia zawsze zawsze dodaje zamiast mleka inny składnik. Racuchy wychodzą cudownie puszyste
Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube