Smakosze.pl
Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Cztery triki Tomasza Strzelczyka

Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA na YouTube, canva/pilotL39

Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Cztery triki Tomasza Strzelczyka

15 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jajka sadzone są rewelacyjnym pomysłem na obiad, dodatek do ryżu, kanapek i wielu innych potraw. Ścięte na maśle białko i płynne żółtko to duet idealny. Tomasz Strzelczyk na YouTube pokazał cztery sposoby na jajko sadzone z płynnym żółtkiem, wychodzą za każdym razem.

Jajko sadzone, mimo tego, że teoretycznie banalne do zrobienia, w praktyce często ścięte jest zdecydowanie za mocno, a wtedy wygląda i smakuje jak jajko gotowane na twardo. Wystarczy chwila nieuwagi i żółtko się zetnie. Jak zrobić jajko sadzone?

Dlaczego panierka odpada od kotletów schabowych? Radę Basi każdy powinien wziąć do serca

Dlaczego panierka odpada od kotletów schabowych? Radę Basi każdy powinien wziąć do serca

CZYTAJ DALEJ

Jajka sadzone możesz smażyć na oleju, oliwie, a nawet wodzie. Osobiście polecam jednak tradycyjne smażenie na maśle, ponieważ jajka nabierają wtedy jeszcze lepszego smaku. Jak zrobić jajko sadzone? Dzięki trikom Tomasza Strzelczyka przygotujesz je błyskawicznie i będą idealne za każdym razem.

Strzelczyk stosuje kilka sprawdzonych sposobów, między innymi smażenie pod przykryciem, czy smażenie z dodatkiem wody, dzięki czemu jajko zawsze ma idealną strukturę, jest delikatnie przypieczone dookoła, ma ścięte białko i rewelacyjnie płynne żółtko.

Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Poznaj cztery triki Tomasza Strzelczyka

Jajka w temperaturze pokojowej

Nigdy nie wbijaj jajek prosto z lodówki na rozgrzaną patelnię. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, dzięki czemu białko będzie równomiernie się ścinać, a żółtko pozostanie na swoim miejscu i będzie płynne.

Jajka smażone na maśle pod przykryciem

Jajko wbij na patelnię z rozpuszczonym masłem klarowanym, następnie przykryj i duś na wolnym ogniu przez 4 minuty, po tym czasie białko będzie dobrze ścięte, a żółtko płynne.

Obracanie jajka podczas smażenia

Jajko smaż na maśle przez około minutę, następnie przewróć na drugą stronę. Jajko przygotowane w ten sposób będzie bardziej zbite, żółtko będzie bardziej ścięte.

Podlewanie jajka wodą

Na patelnię z masłem wbij jajko, wlej odrobinę wody i przykryj. Pod wpływem pary jajko będzie smażyło się bardzo szybko, około 30 sekund i będzie miało płynne żółtko.

Czym doprawić i jak podawać jajko sadzone?

Jajka sadzone dopraw podczas smażenia solą i pieprzem. Możesz je również oprószyć delikatnie suszonymi ziołami lub posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem.

Jajka sadzone smakują rewelacyjnie podane z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem i domową mizerią. Rewelacyjnym dodatkiem jest również maślanka, kefir. Jajka sadzone smakują genialnie podane z fasolką szparagową lub pieczonym w całości kalafiorem, smacznego.

Jajka sadzone z płynnym żółtkiem

canva/Professional food and product photographer and styler

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek

Czytaj więcej >

Porady

Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy

Czytaj więcej >
Gorzka kapusta kiszona - 1 trick

Porady

Kapusta kiszona wyszła gorzka? 1 trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Czytaj więcej >

Porady

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Czytaj więcej >
suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >