Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić miękkie i delikatne ozorki w sosie chrzanowym?
canva/CCat82

Jak zrobić miękkie i delikatne ozorki w sosie chrzanowym?

30 stycznia 2022

Mięso w sosie chrzanowym smakuje doskonale. Przyrządźcie w nim ozorki, a na długo zapamiętacie taki obiad. Sekretem delikatności tego specjału jest długie gotowanie, które pozwala pozbawić mięso niejadalnych fragmentów. Sprawdźcie nasz przepis.

Ozorów nie ugotujecie w pięć minut. By dobrze smakowały, muszą spędzić w wywarze przynajmniej godzinę. Dopiero wtedy będzie można usunąć z nich skórkę, która potrafi utrudnić rozkoszowanie się potrawą. Jeśli macie czas, zdecydowanie warto je przyrządzić.

Przepis na wyborne ozory w sosie chrzanowym

Składniki na ozory:

  • 4 ozory wieprzowe

  • 1 spora marchew

  • pół średniego selera

  • 1 mała pietruszka

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na sos:

  • 4 łyżki chrzanu

  • 2 łyżki śmietany 30%

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • szczypta cukru

  • posiekany koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie ozorów jest banalnie proste

Ozory oczyszczamy, usuwając zlokalizowane z obu stron ślinianki. Do sporego garnka wlewamy wrzątek i umieszczamy w nim mięso. Zagotowujemy i usuwamy szumy.

Warzywa obieramy, myjemy je i umieszczamy w garnku wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Solimy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 60 - 90 minut. Po tym czasie ozory powinny być miękkie.

Mięso wyjmujemy z wywaru i zalewamy je zimną wodą. Gdy przestygnie, ściągamy z niego skórkę. Powinna dość łatwo odchodzić. Ozory kroimy w grube plastry i umieszczamy je w sosie.

Przygotowanie sosu chrzanowego:

Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną wywaru z gotowania ozorów. Miksturę wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy — nie chcemy, by powstały grudki.

Zagotowujemy i dodajemy chrzan. Całość doprawiamy solą i pieprzem , dodając odrobinę cukru dla zrównoważenia smaku. Wrzucamy ozory.

Gotujemy jeszcze przez 5 minut, żeby smaki się połączyły. Dodajemy śmietanę i koperek, jeśli go używamy. Podajemy z purée ziemniaczanym oraz buraczkami zasmażanymi . Smacznego.

canva/arfo
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: straga

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy