Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.08.2022 09:44

Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej

Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej
canva/ zia_shusha

Czosnkowe placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Są równie chrupiące, a ich smak bije na głowę wszystkie inne. Do czosnkowych placków ziemniaczanych podaj śmietanę i posiekany szczypiorek, a wszyscy będą zachwyceni.

Czosnkowe placki ziemniaczane są pomysłem na tani, szybki i wyjątkowo smaczny obiad. Placki z dodatkiem czosnku są wyraźne w smaku, chrupiące i pyszne. Placki dodatkowo doprawiam również szczyptą majeranku, który doskonale łączy się z innymi składnikami i nadaje piękny aromat.

Placki ziemniaczane robię z młodych ziemniaków, dlatego też dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej. Młode ziemniaki mają więcej wody, musimy je więc dobrze odcisnąć, żeby nie rozwarstwiły się podczas smażenia, czosnkowe placki ziemniaczane smakują wyśmienicie.

Czosnkowe placki ziemniaczane smażę na niewielkiej ilości oleju, na złoty kolor, następnie przekładam je na chwilę na ręcznik papierowy. Nigdy nie dolewam oleju, kiedy placki są na patelni- zimny olej momentalnie wchłaniany jest przez placki, przez co będą opite tłuszczem i niesmaczne.

Czosnkowe placki ziemniaczane z cebulą, będą chrupiące i pełne smaku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • jajko

  • cebula

  • 3 duże ząbki czosnku

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta majeranku

  • pół łyżeczki soli, pieprz

  • olej do smażenia

  • kwaśna śmietana i szczypiorek do podania

Jak zrobić charakterne, czosnkowe placki ziemniaczane z cebulą?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw. W tym czasie zetrzyj na tarce cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki mocno dociśnij, żeby pozbyć się nadmiaru wody, przełóż do miski.

Dodaj startą cebulę, czosnek, sól, pieprz, majeranek, wbij jajko, wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę, na złoty kolor.

Czosnkowe placki ziemniaczane podaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, smacznego. Przygotuj również placki ziemniaczane z majonezem oraz placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, smakują rewelacyjnie i każdy zje je ze smakiem.

Czosnkowe placki ziemniaczane
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: