Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej
Czosnkowe placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Są równie chrupiące, a ich smak bije na głowę wszystkie inne. Do czosnkowych placków ziemniaczanych podaj śmietanę i posiekany szczypiorek, a wszyscy będą zachwyceni.
Czosnkowe placki ziemniaczane są pomysłem na tani, szybki i wyjątkowo smaczny obiad. Placki z dodatkiem czosnku są wyraźne w smaku, chrupiące i pyszne. Placki dodatkowo doprawiam również szczyptą majeranku, który doskonale łączy się z innymi składnikami i nadaje piękny aromat.
Placki ziemniaczane robię z młodych ziemniaków, dlatego też dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej. Młode ziemniaki mają więcej wody, musimy je więc dobrze odcisnąć, żeby nie rozwarstwiły się podczas smażenia, czosnkowe placki ziemniaczane smakują wyśmienicie.
Czosnkowe placki ziemniaczane smażę na niewielkiej ilości oleju, na złoty kolor, następnie przekładam je na chwilę na ręcznik papierowy. Nigdy nie dolewam oleju, kiedy placki są na patelni- zimny olej momentalnie wchłaniany jest przez placki, przez co będą opite tłuszczem i niesmaczne.
Czosnkowe placki ziemniaczane z cebulą, będą chrupiące i pełne smaku
Składniki:
500 g ziemniaków
jajko
cebula
3 duże ząbki czosnku
łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
szczypta majeranku
pół łyżeczki soli, pieprz
olej do smażenia
kwaśna śmietana i szczypiorek do podania
Jak zrobić charakterne, czosnkowe placki ziemniaczane z cebulą?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw. W tym czasie zetrzyj na tarce cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki mocno dociśnij, żeby pozbyć się nadmiaru wody, przełóż do miski.
Dodaj startą cebulę, czosnek, sól, pieprz, majeranek, wbij jajko, wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę, na złoty kolor.
Czosnkowe placki ziemniaczane podaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, smacznego. Przygotuj również placki ziemniaczane z majonezem oraz placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, smakują rewelacyjnie i każdy zje je ze smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu
Obłędnie soczyste kotlety mielone z pieczarkami. Babciny przepis jest niezawodna
Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta i pomidorami. Hit Internetu, który obowiązkowo trzeba znać