Smakosze.pl
Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej

canva/ zia_shusha

Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej

9 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Czosnkowe placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Są równie chrupiące, a ich smak bije na głowę wszystkie inne. Do czosnkowych placków ziemniaczanych podaj śmietanę i posiekany szczypiorek, a wszyscy będą zachwyceni.

Czosnkowe placki ziemniaczane są pomysłem na tani, szybki i wyjątkowo smaczny obiad. Placki z dodatkiem czosnku są wyraźne w smaku, chrupiące i pyszne. Placki dodatkowo doprawiam również szczyptą majeranku, który doskonale łączy się z innymi składnikami i nadaje piękny aromat.

Najprostszy sposób na grzybki w occie

Najprostszy sposób na grzybki w occie. Są tak dobre, że nikt nie zdoła opanować cieknącej ślinki

CZYTAJ DALEJ

Placki ziemniaczane robię z młodych ziemniaków, dlatego też dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej. Młode ziemniaki mają więcej wody, musimy je więc dobrze odcisnąć, żeby nie rozwarstwiły się podczas smażenia, czosnkowe placki ziemniaczane smakują wyśmienicie.

Czosnkowe placki ziemniaczane smażę na niewielkiej ilości oleju, na złoty kolor, następnie przekładam je na chwilę na ręcznik papierowy. Nigdy nie dolewam oleju, kiedy placki są na patelni- zimny olej momentalnie wchłaniany jest przez placki, przez co będą opite tłuszczem i niesmaczne.

Czosnkowe placki ziemniaczane z cebulą, będą chrupiące i pełne smaku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • jajko

  • cebula

  • 3 duże ząbki czosnku

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta majeranku

  • pół łyżeczki soli, pieprz

  • olej do smażenia

  • kwaśna śmietana i szczypiorek do podania

Jak zrobić charakterne, czosnkowe placki ziemniaczane z cebulą?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw. W tym czasie zetrzyj na tarce cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki mocno dociśnij, żeby pozbyć się nadmiaru wody, przełóż do miski.

Dodaj startą cebulę, czosnek, sól, pieprz, majeranek, wbij jajko, wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę, na złoty kolor.

Czosnkowe placki ziemniaczane podaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, smacznego. Przygotuj również placki ziemniaczane z majonezem oraz placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, smakują rewelacyjnie i każdy zje je ze smakiem.

Czosnkowe placki ziemniaczane

canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >